ZaanBusiness Logo Wit

Kansen voor financiering!

Voor ondernemers blijft het een uitdaging om hun financiering rond te krijgen. De wereld van financiering is aan verandering onderhevig. De banken zijn kritischer op financieringen en vragen steeds vaker een financieel plan door gestapelde financiering.

Wat is gestapeld financieren? Wat is crowdfunding? Wat kan een kredietunie voor u betekenen? Onderstaand een aantal ‘bekende’ financieringsvormen:

Eigen vermogen
Het eigen vermogen van je onderneming staat aan de passiva-zijde van de balans en vormt als het ware de schuld van jouw bedrijf aan de eigenaar(s). Eigen vermogen kun je financieren met spaargeld of door aandelen in je onderneming uit te geven. In het laatste geval maak je externe aandeelhouders mede-eigenaar van je onderneming. Je verkoopt dan een deel van je bedrijf.

Afhankelijk van de hoogte van je financieringsbehoefte en het risicoprofiel van je onderneming, kun je eigen vermogen aantrekken. Bijvoorbeeld via een financier uit je eigen netwerk, een private investeerder, crowdfunding, een participatiemaatschappij, of een regionale ontwikkelmaatschappij.

Eigen netwerk (familie, vrienden en bekenden)
Naast banken en andere alternatieve financiers, kun je een deel van je onderneming financieren met behulp van je eigen netwerk; namelijk via familie, vrienden en bekenden. Dit is erg geschikt als je een relatief kleine financieringsbehoefte hebt. Bekenden investeren in je onderneming door een lening of achtergestelde lening te verstrekken of door aandelen te kopen. Een combinatie is ook mogelijk. Het eigen netwerk inschakelen is geschikt voor zowel ondernemingen met een laag risicoprofiel, als ondernemers met een hoog risicoprofiel.

Private investeerder
Een private investeerder is een particulier die in bedrijven investeert. Meestal gaat het om oud-ondernemers die actief investeren in ondernemingen. Deze oud-ondernemers worden ook wel ‘business angels’ genoemd. Private investeerders kunnen in een onderneming investeren met een lening of achtergestelde lening, of door aandelen in het bedrijf te kopen. Een combinatie is ook mogelijk. Private investeerders zijn geschikt voor zowel ondernemingen met een laag risicoprofiel, als voor ondernemers met een hoog risicoprofiel.

Crowdfunding
Crowdfunding is een alternatieve wijze van financiering waarbij ondernemers en investeerders direct met elkaar in contact komen via een online platform. Via deze vorm worden ondernemingen gefinancierd door een grote groep personen die veelal allemaal een relatief laag bedrag investeren. Samen brengen deze investeerders het bedrag bij elkaar dat nodig is om een ondernemingsplan uit te kunnen voeren. Hierbij gaat het óf om het verstrekken van een lening óf om het verwerven van aandelen in de onderneming. Crowdfunding wordt op dit moment vooral gebruikt bij lagere financieringsbehoeften en is geschikt voor ondernemingen met een relatief hoog risicoprofiel. Crowdfunding bestaat in diverse vormen en is een relatief nieuwe manier om financiering aan te trekken.

Bank
Een bank vervult een intermediaire functie tussen vragers en aanbieders van geld en kapitaal. Ondernemers kunnen als vrager (bijvoorbeeld bij het aantrekken van een financiering), maar ook als aanbieder (bijvoorbeeld via het aanhouden van tegoeden), terecht bij een bank. Zowel voor het aantrekken van lang vreemd vermogen, als kort vreemd vermogen is de bank een geschikte financier voor ondernemingen met een relatief laag risicoprofiel.
Naast bancaire financiering kunnen alternatieve financieringsbronnen zoals financiers uit het eigen netwerk, crowdfunding, informele investeerders, kredietunies of microfinanciering een goede aanvulling of alternatief zijn op bancaire financiering. Met uitzondering van kredietunies geldt dat deze alternatieven uitkomst kunnen bieden voor de financiering van ondernemingen met een relatief lage financieringsbehoefte of ondernemingen met een relatief hoog risicoprofiel.

Kredietunie
Het is ook mogelijk om financiering aan te trekken via een kredietunie. Een kredietunie is een collectief van ondernemers, vaak uit dezelfde branche of regio, die elkaar geld uitlenen. Vaak geven leden van de kredietunie ook coaching aan die collega-ondernemers binnen de kredietunie aan wie geld is uitgeleend. Kredietunies zijn geschikt voor ondernemingen met een relatief laag risicoprofiel die tot €500.000,- aan lang of kort vreemd vermogen nodig hebben.

Microfinanciering
Voor ondernemingen met een kleine financieringsbehoefte die om uiteenlopende redenen niet bij een financier zoals een bank terecht kunnen, is het soms ook mogelijk een lening aan te trekken via microfinanciering. Microfinanciering is veelal gericht op (startende) ondernemers.

Subsidie en financieringsregeling van de overheid
In aanvulling op de hierboven besproken financieringsvormen bestaan er diverse subsidies en financieringsregelingen van de overheid. Deze kunnen uitkomst en ondersteuning bieden bij het aantrekken van zowel eigen als vreemd vermogen. Via Ondernemersplein kom je alles te weten over de beschikbare subsidies en financieringsregelingen voor duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen.
Deze column wordt u aangeboden door ZON, het Zaanse ondernemers netwerk.

www.vanderlaangroep.nl

Assendelft
Oranjeboomkade 1
Postbus 1, 1566 ZG

075 687 49 59
assendelft@vanderlaangroep.nl

Noord-Scharwoude
Kokkel 20
1723 ZH

0226 31 33 76
noordscharwoude@vanderlaangroep.nl

Purmerend
Wormerplein 111
Postbus 11, 1440 AA

0299 42 14 02
purmerend@vanderlaangroep.nl