ZaanBusiness Logo Wit

Aantrekkelijke en toegankelijke stationsgebieden

Stationsgebieden in Noord-Holland aantrekkelijker en beter toegankelijk maken. Daarvoor stellen Gedeputeerde Staten bijna 17 miljoen beschikbaar.

De vraag naar woningen is groot in Noord-Holland. Om hieraan te voldoen moet er de komende jaren een groot aantal woningen bijkomen. Goed bereik­bare stationsgebieden, met winkels en voorzieningen in de buurt, zijn daar goede locaties voor. De pro­vincie streeft er naar dat nieuwe ontwikkelingen vooral bij deze OV-knooppunten plaatsvinden. Gedeputeerde Staten willen deze gebieden daarom nog toegankelijker en aantrekkelijker maken. Zij vragen Provinciale Staten in te stemmen met het vrijmaken van € 8,8 miljoen voor OV-knooppunt­ontwikkeling in Noord-Holland. Daarmee komt in totaal € 16,75 miljoen beschikbaar voor projecten die daar aan bijdragen.

Grote vraag naar woningen

Vooral rond Amsterdam is de bevolkingsgroei hoog en moeten er veel woningen bijkomen. Oorzaken zijn de relatief jonge bevolking en de concentratie van werk in deze regio. Voor heel Noord-Holland ligt de woningbouwopgave tot 2040 op 212.000 woningen. Binnenstedelijk liggen er nog veel kansen voor gemeenten om woningbouw te realiseren. Bijvoorbeeld door transformatie van kantoren en bedrijventerreinen. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen graag binnenstedelijk willen wonen. Gedeputeerde Joke Geldhof (Ruimtelijke ordening en Wonen): ‘Als we er voor zorgen dat nieuwe woningen, voorzieningen en bedrijven vooral terechtkomen in aantrekkelijke en goed bereikbare stationsomgevingen, dan gebruiken we de ruimte rondom ov-knooppunten zo efficiënt mogelijk. Daar komt bij dat we ook ons waardevolle landschap sparen.’

OV-knooppuntontwikkeling

De provincie Noord-Holland wil samen met gemeenten werken aan aantrekkelijke stationsgebieden en een uitstekend vestigingsklimaat. Door de nabijheid van landschap en natuur hebben de steden in Noord-Holland een sterke concurrentiepositie. Door vooral rond stations te bouwen en geen nieuwe uitleg­locaties aan te leggen blijft dit landschap behouden. Veel stations hebben door hun ligging ook een grote potentie als toegangspoort naar recreatiegebieden.