ZaanBusiness Logo Wit

ZZP-ers op de bouwplaats

Kunnen ZZP-ers nog steeds in de bouw werken, zonder dat een dienstbetrekking ontstaat? Vanaf de invoering van de model­overeenkomst is dit de vraag. Niet veel bouwbedrijven durven het meer aan doordat zij ook te maken hebben met de keten­­aan­sprakelijkheid, waarbij de hoofdaannemer aansprakelijk gesteld kan worden voor de loonbelasting van de onderaannemers. 

‘In de bouw kan nog steeds op allerlei manieren uitstekend buiten dienstbetrekking worden gewerkt’ aldus staatssecretaris Wiebes in antwoord op Kamervragen die gesteld zijn.

Ook na 1 mei 2016 is het volgens Wiebes nog steeds mogelijk om als zzp-er op een bouwplaats werkzaam te zijn zonder dat daarbij een dienstbetrekking met de opdrachtgever ontstaat. Tot 1 mei 2016 speelde deze vraag nauwelijks omdat de meeste zzp-ers wel beschikte over een VAR-wuo of VAR-dga die vrijwaring gaf aan de opdrachtgever voor de loonbelasting.

Wel dienstbetrekking

Nu deze vrijwaring er niet meer is, constateert de Belastingdienst dat sommige opdrachtgevers zzp-ers een dienstverband aanbieden omdat zij (blijkbaar) tot de con­clusie komen dat sprake is van een dienstbetrekking. Volgens de staats­secretaris gaat het daarbij om opdrachtnemers die persoonlijk verplicht zijn om dag in dag uit op de bouwplaats al dan niet samen met het eigen personeel van de opdracht­gever alle voor­komende werkzaamheden te verrichten. Hierbij is werkgeversgezag aan­wezig en wordt gebruik gemaakt van materialen en apparatuur van de opdrachtgever.

Geen dienstverband

Worden de werkzaamheden onder andere omstandigheden verricht dan is het echter heel goed mogelijk dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als niet dag in dag uit alle voorkomende werk­zaamheden worden verricht op de bouwplaats maar sprake is van afgeronde, zelfstandige opdrachten.

De beoordeling of wel of niet sprake is van een dienstbetrekking blijft niet een­voudig. Wilt u sparren over uw situatie op de bouwplaats of een modelovereenkomst voorleggen bij de belastingdienst? Neem contract met mij op sscholtens@vanhier.nl

 

Vanhier Accountants | Adviseurs

Nijverheidsstraat 29 1521 NG Wormerveer

www.vanhier.nl

www.vanderlaangroep.nl

Assendelft
Oranjeboomkade 1
Postbus 1, 1566 ZG

075 687 49 59
assendelft@vanderlaangroep.nl

Noord-Scharwoude
Kokkel 20
1723 ZH

0226 31 33 76
noordscharwoude@vanderlaangroep.nl

Purmerend
Wormerplein 111
Postbus 11, 1440 AA

0299 42 14 02
purmerend@vanderlaangroep.nl