ZaanBusiness Logo Wit

2013: het jaar van de kansen!

Intussen hebben we alle nieuwjaars­bijeenkomsten al weer een paar weken achter de rug. Ministers, economen, werk­gevers- en werknemersorganisaties, onder­nemers, politici etc. hebben hun verwachtingen voor 2013 uitge­sproken. Een moeilijk jaar lijkt het. Beleggingsadviseurs zien gelukkig altijd kansen. En u? Wat verwacht u met uw onderneming te realiseren?

Over verwachtingen gesproken. Afgelopen maanden hebben we de opdracht gekregen om een groep ondernemers te helpen een verliesgevend bedrijf te kopen. “Waarom zou je dat überhaupt doen?”, zou je je kunnen afvragen.
Je koopt de ellende van een ander. Of toch niet? In dit geval was dat niet zo. Door te investeren en de onderneming anders te organiseren is een rendabele exploitatie mogelijk. Het is niet het eerste bedrijf dat ze kopen. Ze hebben inmiddels een aantal zeer florerende bedrijven. De verkoper daarentegen kan weinig kanten op en denkt nog steeds dat het bedrijf enkele tonnen waard is. Maar de onderbouwing daarvan ontbreekt volledig. Toch staat vragen vrij, lijkt het.

Tijdens de eerste bespreking met de partijen hadden we uitgelegd, dat de betreffende onderneming in feite niets waard was. Pas als er behoorlijk geïnvesteerd zou worden, zou het in de toekomst wellicht wat waard kunnen zijn, maar de vraag was wiens verdienste het dan zou zijn. Is dat op het conto van de verkoper te schrijven, of van de koper? Daarover kun je verschillend denken, maar u zult begrijpen dat we in dit geval kozen voor het laatste. De verkoper was teleurgesteld.
Het is onze ervaring dat een dergelijke boodschap eerst moet ‘landen’. Het kost gewoonweg tijd om dit te accepteren. En wachten op een andere koper heeft geen zin, want die heeft eenzelfde boodschap. Diverse gesprekken volgden en inmiddels is de deal rond. Onze klant betaalt uit­sluitend een beperkt bedrag aan goodwill als er in de toekomst winst gemaakt wordt. Zij zijn er van overtuigd dat dit gaat gebeuren. Voor onze klant een mooie start van 2013!

Tot slot: wat verwacht u van 2013? Groei is ook mogelijk door overnames te doen. Extra kansen waaraan u in eerste instantie misschien niet gedacht hebt. En wellicht iets om eens te overwegen. Een succesvol 2013 toegewenst!

Pieter van den Berg,
Managing Partner
Sophista B.V.Alkmaar
Robijnstraat 20, 1812 RB Alkmaar
Postbus 3026, 1801 GA Alkmaar
T 072 540 80 10 F 072 540 80 20
info@sophista.nl
www.sophista.nl

Sophista logo

Sophista fusies & overnames
Arcadialaan 32 CD
​1813 KN Alkmaar

072 540 80 10
info@sophista.nl
www.sophista.nl