ZaanBusiness Logo Wit

Bakkerij Lex Brakenhoff: 3 sterren in landelijke wedstrijd ‘Bakker met Ster 2013’

Op 25 mei jl. maakte het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen de winnaars bekend van de landelijke wedstrijd ‘Bakker met Ster 2013’. Tijdens deze vijfde editie kreeg Bakkerij Lex Brakenhoff uit Assendelft 3 sterren. “Wij waren één van de in totaal vier bakkerijen in heel Nederland die drie sterren verdienden”, zegt Lex Brakenhoff.

Bakkerij Lex Brakenhoff behoort dus tot de top van de Nederlandse bakkerijbranche. In totaal ontvingen 37 ambachtelijke bakkers 1, 2 of 3 sterren die het resultaat zijn van een strenge beoordeling. Zij vormen de bekroning voor uitzonderlijke prestaties op het gebied van kwaliteit, service, organisatie en klantgerichtheid.

Drie generaties
De naam Brakenhoff is al sinds de 18e eeuw een begrip in de bakkerswereld. Lex Brakenhoff: “Mijn grootvader is met onze huidige bakkerij aan de Dorpsstraat 1054 begonnen, daarna heeft mijn vader het bedrijf voortgezet onder de naam Bakkerij Aad Brakenhoff. In 2011 ben ik toege­treden tot de VOF. Daarvoor werkte ik in loondienst. Begin 2013 heb ik de huisstijl en de naam veranderd in Bakkerij Lex Brakenhoff, met als toevoegingen ‘bou­langerie-patisserie’. Wij zijn dus een echt familiebedrijf met oude tradities, maar niet bang voor vernieuwingen. In 2010 hebben we het bedrijf zo’n 40 procent uitgebreid met zowel winkel- als productieruimte”.

Beoordeling
Vorig jaar werd voor het eerst deelgenomen aan de landelijke verkiezing ‘Bakker met Ster 2012’ en meteen werden er twee sterren gewonnen. Dit jaar dus drie, maar die krijg je niet zomaar. Lex Brakenhoff: “De bakkers, banketbakkers en patissiers nemen deel aan twee ronden, de nominatieronde en de finaleronde. Een vakjury, mystery-shoppers, winkel- en product­beoordelaars, een retailjury, een onder­nemersjury en klanten beoordelen de bakkers uitgebreid in die twee ronden. De sterwinnaars vertegenwoordigen de top van de Nederlandse bakkerijbranche”. In heel Noord-Holland zijn 11 bakkers bekroond met één of meer sterren.

Steeds verbeteren
Door die gedegen beoordeling weet elke deelnemer waar zijn kracht ligt en waar zijn kansen. Zo lukt het veel ondernemers om zichzelf jaar op jaar te verbeteren. Volgens de afdeling Voorlichting van het Nederlands Bakkerij Centrum is “het is geweldig om te zien hoe bijvoorbeeld twee jonge ondernemers in twee jaar tijd het allerhoogste niveau weten te bereiken. ‘Bakker met Ster’ maakt bakkers steeds beter en daar mogen we trots op zijn!”

Trots maar nu continueren
Ook Lex Brakenhoff is uiteraard trots op de uitverkiezing tot ‘Bakker met Ster 2013’, maar op lauweren rusten is er niet bij. “Het is nu zaak om dit hoge niveau te continueren en dat vergt natuurlijk inspanningen. Je bedrijfsvoering, marketing en personeelsbeleid worden gedegen onderzocht en moeten aan strenge criteria voldoen. Ik wil dat natuurlijk ook zelf goed op orde hebben, maar het is fijn als een vakjury tot de conclusie komt, dat je het goed doet”. De prachtige winkel en moderne bakkerij van Lex Brakenhoff zijn een visitekaartje van het bedrijf. Op het ‘echte’ visitekaartje staan termen als ‘Pure’, ‘Passion’ en ‘Pride’. “Als je echte en hoogwaardige producten met hartstocht maakt, dan mag je trots zijn op wat je doet. Zeker als anderen je vele werk honoreren met een topprijs”.

Bakkerij Lex Brakenhoff
A. Dorpsstraat 1054 1566 JM Assendelft
T: 075-6282778
F: 075-6286730
E: mail@lexbrakenhoff.nl
www.lexbrakenhoff.nl