ZaanBusiness Logo Wit

December, de mooiste maand van het jaar!

Voor ons is december een hele belangrijke en mooie maand, waar wij eigenlijk het hele jaar naartoe leven. Een feestelijke maand met heel veel geschenken en er worden heerlijke dranken gedronken, meer likeuren, cognac, whisky of zwaardere bieren. De winkel staat boordevol mooie producten. 

Relatiegeschenken

Veel bedrijven komen eind november/begin december in de slijterij uitzoeken wat ze hun relaties met kerst zullen geven. Zo hebben we bouwbedrijven die hun jongens een mooi bierpakket willen geven. ZZP-ers die losse flessen wijn verpakt geven. En grote bedrijven die voor wijnpakketten, champagne- of whiskygeschenken kiezen. Met de bedrijven kijken we naar hun wensen, bedrijfskleuren en of het bezorgd moet worden. Elk jaar weer een feest om te doen! Daarnaast is het in de winkel veel drukker in december. Er wordt gekozen voor mooiere dranken in deze maand, waarbij mensen ook graag een advies willen.

Welke wijn serveer je bij het kerstdiner?

Aperitief

Allereerst is het natuurlijk heerlijk om te beginnen met een mousserende wijn, zoals een Cava of Prosecco. Deze wijnen zijn licht en goed verteerbaar en heel feestelijk. Ook hebben we sinds kort een Limonsecco, heerlijke mousserende wijn gemaakt van Prosecco en Limoncello, samen in één fles. Serveren met wat muntblaadjes of een partje citroen, ziet het er heel feestelijk uit. Ik zou bij de gerechten erop letten om de wijn en het gerecht zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Belangrijk is dat de wijn het gerecht niet overtreft, maar ook niet andersom. De mooiste combinaties zijn als ze elkaar aanvullen, waardoor beiden nog beter smaken. Denk hierbij ook aan de volgorde: van licht naar zwaar, van droog naar zoet. Ook van belang is hoe het gerecht wordt klaar gemaakt. Als iemand aan mij verteld dat ze bij het voorgerecht vis hebben, vraag ik welke vis het is en hoe het wordt bereid. Stomen, bakken of in de oven maakt het gerecht weer anders van smaak. Textuur is van belang: een milde wijn bij een mild gerecht, een rijke wijn bij een rijk gerecht. Bij een pittig gerecht, bv Thais, is het lekker om een frisse witte wijn met wat zoet erin te schenken, bv een Gewurztraminer uit de Elzas. Wanneer je hier een wijn met veel alcohol of tannine zou schenken, wordt het gerecht nog pittiger. Zoet tempert pittig.

Voorgerecht

Bij een licht visgerecht, zoals sushi, past een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland heel mooi, elegant en licht. Een Chardonnay uit Argentinië of een Franse Bourgogne past goed bij een vette vis.

Hoofdgerecht

Een hoofdgerecht tijdens een kerstdiner heeft meestal heel veel smaken. Kruiden of een saus zijn hierbij ook heel belangrijk. Wanneer er een hele zoete saus bij geserveerd wordt, dan moet de wijn niet te droog zijn, anders smaakt de wijn nog droger. Bij een steak past heel goed een Cabernet Sauvignon uit Chili, met wat tannine, donker, rijp rood fruit. Of een Rioja of een Ribera del Duero uit Spanje, mooie robuuste wijnen die houtrijping hebben gehad. Bij een wildgerecht zou ik kiezen voor een mooie Italiaanse wijn met veel karakter of een kruidige Shiraz, uit Australië. Wanneer je kiest voor een mooi visgerecht, denk dan aan een Chardonnay of Viognier, of een rosé, of een Pinot Noir. Als de Pinot Noir uit de Bourgogne komt smaakt hij aards, en heeft vaak houtrijping gehad. Komt de Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland dan heeft deze een levendige fruitige smaak van kersen en bessen en een zijdezachte afdronk.

Nagerecht

Een dessert met fruit of ijs past een heerlijke dessertwijn bij, bv een Sauternes of een Muscat. De dessertwijn moet minstens zo zoet zijn als het gerecht, anders zal de wijn slap lijken. Ook verrijkt de zoetere wijn het dessert. Zit er in het nagerecht iets van chocola, dan past er heel goed een Pedro Ximénez Sherry bij. Deze zoete sherry smaakt naar rozijnen, appelstroop en chocola.

Port en kaas passen heel goed bij elkaar. Een heerlijke Ruby Port bij een blauwschimmelkaas, zoals de Niepoort Crusted. Door het combineren van zoet met zout, zal het gerecht minder zout worden en de port iets minder zoet, wat zorgt voor een heerlijke combinatie.

 

Slijterij Drinks & Gifts
Heiligeweg 15A
1561 DD Krommenie
T: 075-6405179
E: info@drinks-gifts.nl

www.drinks-gifts.nl