Deelnemers wandel­evenement zetten strijd tegen borstkanker voort

De voorbereidingen voor de vierde editie van het wandel­evenement [Z]aan de Wandel zijn al in volle gang. Op zondag 7 september 2014 klinkt het startschot voor duizenden wandelaars. Ook dit jaar rekent de organi­satie op meer deel­nemers en een grotere opbrengst, die geheel ten goede komt aan het onderzoek naar borstkanker. De wandelroutes over 5, 10, 15 en 25 kilometer voeren, net als bij de vorige edities, door het prachtige Zaanse landschap.

Het wandelevenement werd voor het eerst in 2011 gehouden. Initiatiefnemer Dick Dekker had zich ten doel gesteld om een laagdrempelig evenement te organiseren waarvan de opbrengst ten goede moest komen aan onderzoek naar borstkanker. Aanleiding hiervoor was het overlijden van zijn moeder in 1994. “Veel te vroeg, slechts op 53 jarige leeftijd, overleed zij aan de gevolgen van borst­kanker. Haar ziekte heeft een grote impact op mij gehad en daarom wilde ik er iets aan doen”.

Samenwerking met Zaanse Rotaryclubs

Bij de eerste editie in 2011 werd Dick Dekker, in het dagelijks leven directeur van ProMobility in Wormerveer, ondersteund door een klein team van vrijwilligers, onder wie Heleen Keinemans, Claudia Duijn, Saskia Lighart en Lia van ’t Veer. Tijdens de eerste editie liepen er zo’n 1.300 deelnemers mee. Mede dankzij de steun van een dertigtal Zaanse bedrijven bedroeg dat jaar de opbrengst €?27.500. Dit bedrag kwam ten goede aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (NKI/AVL), waar op het hoogste niveau onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van kanker en nieuwe mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling. In 2012 werd Annerieke Andréa aan het organisatieteam toegevoegd. Met de groei van het evenement in 2012 naar ruim 1.800 deelnemers, was er ook meer mankracht nodig om de organisatie hiervan in goede banen te leiden. De ambities reikten verder en daarom kwam er een samenwerking tot stand met Rotary Regio Zaanstreek. De Zaanse Rotary clubs boden ondersteuning voor de ‘hands on’ activiteiten tijdens het evenement in 2012. In 2013 is deze samenwerking verder geïntensiveerd. Vanuit de vijf clubs is er ondersteuning gekomen op organisatorisch vlak en zijn er ook Rotary leden toegetreden tot het bestuur van Stichting [Z]aan de Wandel. De samenwerking bleek erg succesvol. Het aantal deelnemers groeide tot ruim 2.800 en de opbrengst steeg explosief naar een bedrag van 65.000 euro.

Project ZMC

Naast de onderzoeksprojecten van het NKI/AVL was in 2013 tevens een project van het Zaans Medisch Centrum (ZMC) het doel van [Z]aan de Wandel. Daarom heeft Dick Dekker, namens het bestuur van [Z]aan de Wandel, onlangs een cheque van 15.000 euro overhandigd aan Stichting Vrienden van het ZMC ten behoeve van een interactieve website voor borstkankerpatiënten vanaf het moment van de diagnose. Het ZMC is blij met deze regionale steun. Met het bedrag dat mensen zo enthousiast bij elkaar hebben gewandeld, krijgen zij de kans om de online zorg voor mensen met borstkanker te verbeteren. Persoonlijk contact, waardoor zij hun beslissingen beter in de hand hebben, op basis van goed advies. De online persoonlijke omgeving op de website biedt patiënten deze mogelijkheden precies op het moment dat zij dat nodig hebben. De Stichting Vrienden van het ZMC bedankt alle [Z]aan de Wandelaars en bedrijven die [Z]aan de Wandel mogelijk maken, ook namens haar patiënten, heel hartelijk voor deze steun!

Behandeling op maat

Kort daarna volgde ook een chequeoverhandiging aan de onderzoekers, Sabine Linn en Daniel Peeper, van het NKI/AVL. Deze gift van 50.000 euro komt ten goede aan het onderzoeksproject ‘Empowering N=1 Converting Unexplained Responses into Clinical Benefits’. “In dit project willen we leren van de zeldzame patiënten die een wonderbaarlijk goede uitkomst hebben na behandeling met antikanker middelen en/of bestraling. We zoeken naar de gemeenschappelijke moleculaire afwijking, die alleen gevonden wordt bij deze patiënten die na een bepaalde behandeling. We zijn daarmee op zoek naar de gemene deler in tumoren die gevoeligheid voor een bepaald antikanker middel voorspelt. Daarmee kunnen we testen ontwikkelen voor behandeling op maat. We zullen ons in dit project richten op wonderbaarlijke behandelingsuitkomsten bij borstkanker”, aldus Sabine Linn.

Uw bijdrage maakt het verschil

De strijd tegen borstkanker is nog lang niet gewonnen. Daarom hoopt Stichting [Z]aan de Wandel en haar organisatie, die vanaf 2014 uit leden van de vijf Zaanse Rotary clubs bestaat, voor de 4e editie van [Z]aan de Wandel op een nog groter aantal deelnemers en wederom de steun van Zaanse ondernemers. Bedrijven kunnen een bijdrage aan het wandelevenement leveren door deelname met een bedrijfsteam. Het evenement kan tevens door bedrijven worden ingezet om klanten en leveranciers uit te nodigen om mee te wandelen voor het goede doel door de prachtige Zaanstreek. [Z]aan de Wandel biedt ook sponsormogelijkheden. Tegenover een bijdrage in de kosten van food & drinks of andere faciliteiten voor de wandelaars, krijgt een bedrijf gelegenheid tot promotie. Donaties zijn natuurlijk ook van harte welkom. Voor meer informatie over de sponsormogelijkheden kunt u contact opnemen met de sponsorcommissie van [Z]aan de Wandel: info@zaandewandel.nl. Uw bijdrage maakt daadwerkelijk een verschil! Dus steun [Z]aan de Wandel in de strijd tegen borstkanker. Dat is STERK MET ELKAAR!

Meer weten?
www.zaandewandel.nl

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webdevelopment: Webstation web-station.nl