ZaanBusiness Logo Wit

Festival Industrie Cultuur gaat verder als I FIKZ

Het vorig jaar geïntroduceerde en verrassende Festival Industrie Cultuur gaat dit jaar verder onder de naam I FIKZ (spreek uit op z’n Engels: I fix). Het festival bestreek aanvankelijk het gehele Noordzee-kanaalgebied. Dit jaar concentreren de activiteiten zich geheel op de Zaanstreek als icoon van de Nederlandse industrie én als oudste industriegebied van Europa. In de periode augustus tot en met oktober 2016 worden er Zaansafari’s, Expedities Industrie, de Cacaomaand en de Nacht van de Industriecultuur georganiseerd.

I FIKZ toont het industriële verleden en heden als kracht- en inspiratiebron voor de stad. Het festival wil de relaties tussen industrie en stad zichtbaar maken. Met een aantrekkelijke culturele programmering maakt I FIKZ de innovatie van toen, nu en morgen beleefbaar. Bij alle programmaonderdelen worden de bezoekers uitgedaagd op een andere manier naar industrie te kijken.

Zaansafari

De Zaansafari combineert een kennismaking met de rijke Zaanse industriehistorie en een bijzonder cultureel programma. Varend op de Zaan laten de deelnemers zich verrassen door de verborgen schatten van de Zaanstreek. Het is een ervaringstocht waarbij de Zaanse industrie zowel letterlijk als figuurlijk wordt belicht. Bovendien biedt een Zaansafari een bijzonder avondvullend programma met drankjes en entertainment. De boot vertrekt vanaf de Zaanse Schans rond zonsondergang, zodat het eerste uur van de tocht in het mooie ‘blue hour’ (de schemering) wordt gevaren. De tocht eindigt in het donker, waarbij de unieke lichten van de 24-uurs economie van de Zaanstreek reflecteren in het donkere water van de Zaan. Ervaren begeleiders vertellen op toegankelijke wijze over het verleden en heden van Nederlands hoofdstad van het industrieel erfgoed. Zij worden bijgestaan door een lichtteam, dat aan de hand van het verhaal de Zaanoevers in de spotlights zet.

Industrie-expedities en Cacaomaand

Een Industrie-expeditie is een thematische fietstocht gericht op het ervaren en beleven van de industriecultuur in de Zaanstreek. De route focust op thema’s die soms al honderden jaren spelen in de Zaanstreek, zoals papier, voeding en verpakking. De toevoeging van bedrijfsbezoeken en/of –presentaties, film, muziek, eten en drinken, maken van elke expeditie een unieke ervaring. In oktober zijn de expedities gericht op cacao, want dat is de maand waarin de nieuwe cacao-oogst voor verwerking naar de Zaanstreek komt. Deze Cacaomaand begint bij I FIKZ met een Cacao Foodmarket op 1 oktober. De markt onderscheidt zich van reguliere foodmarkets omdat het evenement zich richt op de geschiedenis van cacao en de speciale band met de Zaanstreek. Verder biedt I FIKZ deze maand een cacaofietsroute een architectuurrondleiding en tal van andere activiteiten.

Nacht van de Industriecultuur

De Nacht van de Industriecultuur is geïnspireerd op de European Nights of Industrial Heritage, die jaarlijks plaatsvinden in enkele (voormalige) industriële regio’s binnen het Europese netwerk van ERIH (European Routes of Industrial Heritage). De Nacht van de Industriecultuur vindt op 10 september plaats op een van de mooiste erfgoedlocaties van Nederland met een spannende programmering van film, muziek, poëzie, proeverijen en lichtprojecties.

Zie voor het gehele programma www.ifikz.nl.