ZaanBusiness Logo Wit

Op den Velde Groep, Vitals Voedingssupplementen BV en Exter genomineerd voor Zaanse Ondernemingsprijs 2023

Het thema dit jaar: Generatie Z, hoe werkt dat?

Op 7 november dit jaar vindt de 34e Zaanse Ondernemersdag plaats in het Zaantheater. Tijdens de Zaanse Ondernemersdag wordt er dit jaar in de wereld van Generatie Z gedoken. Wat motiveert Gen Z? Hoe denken zij? En hoe kunnen bedrijven betrokkenheid creëren met deze generatie? Ook worden de Zaanse Ondernemingsprijs en de Trias VMBO Jeugdjury prijs uitgereikt. Op den Velde Groep, Vitals Voedingssupplementen BV en Exter zijn dit jaar de kanshebbers.

Programma
Om de Zaanse Ondernemersdag in goede banen te leiden is dit jaar Gwen van Poorten als dagvoorzitter verantwoordelijk. Gwen is een presentatrice en programmamaker met een liefde voor zelfontwikkeling. De keynote wordt verzorgd door Jesse Geul. Als sollicitatie-expert deelt hij tips op LinkedIn aan bijna 70.000 volgers en traint hij (mkb-) bedrijven hoe ze beter, sneller en goedkoper nieuw personeel kunnen werven. Juvat Westendorp zorgt voor verrassende intermezzo’s in het programma. Zaid El Ouardani en Aldwin van Pareren van Onsocial agency (300.000 volgers) nemen ons mee in de wereld van shortvideo, TikTok en influencers. De dag wordt afgesloten met een surprise act.

Over de genomineerden
De Op den Velde Groep, directie Wout op den Velde, is een ultramoderne technische handelsonderneming en groothandel die bestaat uit twee divisies, Industrie en Staal. De divisie Industrie is totaalleverancier voor machinefabrieken en de procesindustrie. De divisie Staal is gespecialiseerd in de levering van stalen profielen, buizen, non-ferro producten en alle aanverwante artikelen. Vanuit 6 locaties worden relaties in de provincies Noord- en Zuid-Holland bediend.

Vitals Voedingssupplementen BV, directie Bolke Koster, is een onafhankelijk Nederlands bedrijf dat is opgericht in 1988. Ze leveren specialistische en hoogwaardige voedingssupplementen en delen kennis over de werkzaamheid van voedingssupplementen om op natuurlijke wijze gezond te worden of te blijven. In het assortiment staan de dosering, opneembaarheid en werkzaamheid van de ingrediënten centraal. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten ligt het accent altijd op de onderbouwing van het beoogde effect.

Exter, directie Paul en John Bruggink, is sinds 1928 is de smaakmaker van Zaandam. Opgericht door Roelof van Exter als fabriek van soep – en spijsaroma, is Exter uitgegroeid tot een internationaal bedrijf dat unieke hartige smaken produceert en verkoopt over de hele wereld. Exter staat bekend om haar traditionele bereidingsmethode. Exter biedt aan zijn klanten, echte authentieke smaken op natuurlijke en voornamelijk plantaardige basis. Wat Exter nog meer uniek maakt is dat ze al vanaf het begin veel met reststromen uit de voedselindustrie werken! Exter is een familiebedrijf dat met liefde voor de authentieke keuken werkt om zoveel mogelijk hartige smaken aan te bieden.

Juryproces
De drie genomineerden zijn het resultaat van een zorgvuldig juryproces. De jury is volledig onafhankelijk en zelfstandig in de besluitvorming en in de selectie en wordt gevormd uit een vaste jury en 1 vertegenwoordiger van de winnende onderneming van het voorgaande jaar.

Dit jaar bestaat de jury uit Edwin de Nijs, Vinus van der Veekens, Erwin Postma, Petra Derlagen, Wanda van ’t Veer en Bob Floris (vertegenwoordigt winnaar 2022, Floris Bouwgroep). Uit alle aanmeldingen wordt een shortlist gemaakt, waarna de bedrijven op deze shortlist worden bezocht. Bij het samenstellen van de shortlist en tijdens de bedrijfsbezoeken weegt de jury alle criteria om tot een definitieve top 3 te komen die mee mogen dingen naar de Zaanse Ondernemingsprijs 2023.

Wat zijn deze criteria?

 • Het heeft een hoofdvestiging in de Zaanstreek;
 • Er staan minimaal 10 personeelsleden op de loonlijst;
 • De onderneming is financieel gezond, een financiële toets maakt onderdeel uit van het selectieproces;
 • Doet aan maatschappelijk verantwoord en betrokken ondernemen, bij voorkeur in de Zaanstreek.
  Denk aan ondersteuning in de vorm van sponsoring, sport, cultuur, evenementen, vrijwilligerswerk enzovoort;
 • Inventiviteit, innovatiekracht en toekomstgericht. Hoe staat de onderneming in de ontwikkeling richting de toekomst?
  Denk aan duurzaam ondernemen, bedrijfsopvolging etc;
 • Excelleren in eigen branche of vakgebied;
 • Een bedrijf kan de Zaanse Ondernemingsprijs maar 1x winnen;
 • Personeelsbeleid: hoe betrokken is het management en/of directie en hoe gaat het bedrijf om met het behoud en de werving van personeel? Denk bijvoorbeeld aan opleidingen, ondersteuning bij privé situaties etc.;
 • Daarnaast speelt het enthousiasme en de gedrevenheid van de ondernemer een rol

Tickets
Inloop is vanaf 15.15 uur, start programma 16.00 uur. Tickets zijn te bestellen op www.zaanseondernemersdag.nl

 

Foto Wout op den Velde door Wim Egas.