ZaanBusiness Logo Wit

Inlenersaansprakelijkheid

In de huidige coronatijd komt het voor dat ondernemers tijdelijk personeel nodig hebben. Als ondernemer kunt u tijdelijk personeel inlenen via een collega. U moet dan wel oppassen voor inlenersaansprakelijkheid.

Heeft u tijdelijk iemand nodig of weet u dit nog niet zeker, dan kunt u gebruikmaken van een uitzendbureau of ander bedrijf dat personeel ter beschikking stelt. U bent voor de fiscale wet inlener als u een personeelslid van een ander inhuurt. Daarbij is van belang dat u de leiding heeft over de betreffende werknemer en ook toezicht houdt. In dat geval is er sprake van inlening en heeft u automatisch te maken met inlenersaansprakelijkheid.

Inlenersaansprakelijkheidsregeling heeft als doel te voorkomen dat uitleners misbruik maken door van de arbeidskrachten de verschuldigde belastingen en premies niet af te dragen. De inlener kan aansprakelijk worden gesteld voor de belastingen en premies wanneer de uitlener van de arbeidskrachten deze heffingen niet betaalt. Naast de inlener kan ook de doorlener aansprakelijk worden gesteld. Dat geldt voor de hele keten van aannemers die gebruik hebben gemaakt van ingeleend personeel. De aansprakelijkheid betreft de loonbelasting, premies volksverzekeringen en werknemersverzekeringen, premies Zorgverzekeringswet en omzetbelasting.

Gelet op de huidige belastingtarieven en premies, kan uw aansprakelijkheid al snel behoorlijk in de papieren lopen. Daarom is het van groot belang deze risico’s zo veel mogelijk te beperken.

Het risico van aansprakelijkheid kunt u beperken door de uitlener te vragen naar een Verklaring betalingsgedrag. Deze moet hij dan zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst is hiervoor een formulier beschikbaar. In een Verklaring betalingsgedrag verklaart de Belastingdienst dat de uitlener op dat moment zijn loonheffingen en omzetbelasting heeft betaald. Ook is het van belang dat u zelf een zodanig goede administratie bijhoudt, dat de Belastingdienst eenvoudig de verschuldigde belasting en premies kan berekenen en de identiteit van de werknemer kan achterhalen. Men kan dan uw eventuele aansprakelijkheid matigen. Ook kunt u de verschuldigde belastingen en premies storten op een geblokkeerde rekening (g-rekening). U bent dan tot dit bedrag gevrijwaard van uw aansprakelijkheid. U bent ook gevrijwaard van uw aansprakelijkheid als u inleent van een uitlener die is opgenomen in het register van de Stichting Normering Arbeid. U moet wel voldoen aan enkele voorwaarden, zoals het noteren van de identiteit van de ingehuurde werknemer.

Valt u en de uitlener niets te verwijten, dan kunt u een beroep doen op de zogenaamde ‘disculpatiemogelijkheid’. De Belastingdienst onderzoekt dan of u inderdaad niets te verwijten valt. Een plotseling faillissement van de uitlener vanwege de coronacrisis, zou zo’n mogelijkheid kunnen zijn.

Door: Marco van der Laan
AA RB RV Accountant / Belastingadviseur
Register Valuator 

www.vanderlaangroep.nl 

Assendelft
Oranjeboomkade 1 | Postbus 1, 1566 ZG
075 687 49 59 | assendelft@vanderlaangroep.nl

Noord-Scharwoude
Kokkel 20 | Postbus 64, 1723 ZH
0226 31 33 76 | noord-scharwoude@vanderlaangroep.nl

Purmerend
Wormerplein 111 | Postbus 11, 1440 AA
0299 42 14 02 | purmerend@vanderlaangroep.nl

www.vanderlaangroep.nl

Assendelft
Oranjeboomkade 1
Postbus 1, 1566 ZG

075 687 49 59
assendelft@vanderlaangroep.nl

Noord-Scharwoude
Kokkel 20
1723 ZH

0226 31 33 76
noordscharwoude@vanderlaangroep.nl

Purmerend
Wormerplein 111
Postbus 11, 1440 AA

0299 42 14 02
purmerend@vanderlaangroep.nl