ZaanBusiness Logo Wit

Special Eindejaarstips 2016

Het einde van het jaar is het uitgelezen moment om uw fiscale positie zowel zakelijk als privé onder de loep te nemen. Een goed moment om met u te delen welke mogelijkheden er zijn om de belastingdruk te verlichten! Hieronder een aantal praktische tips uit onze Special Eindejaarstips 2016, om zo het jaar fiscaalvriendelijk af te sluiten. 

 

Nieuwe vermogensschijven in box 3 Met ingang van 1 januari 2017 wordt het vaste forfaitaire rendement van 4% vervangen door drie schijven met jaarlijkse veranderende rendementen. Voor de peildatum 1 januari 2017 zijn deze als volgt vastgesteld:

 

zaanbusiness

 

Het tarief in box 3 blijft wel 30%. Het heffingsvrij vermogen (een vast bedrag dat vrijgesteld is van belasting) wordt verhoogd naar € 25.000 per persoon. De nieuwe tarieven zijn voor­deliger voor de lagere vermogens en nadeliger voor de hogere vermogens. Het omslagpunt ligt rond een vermogen van € 245.000. Tot dat vermogen betaalt u in 2017 effectief minder belasting over uw vermogen dan in 2016. Tip 1: Is uw vermogen groter dan € 245.000, dan zult u in 2017 effectief meer belasting betalen over uw vermogen en kunt u overwegen om uw vermogen onder te brengen in een BV.

Laat zien dat u bezig bent met een modelovereenkomst

Het zal u niet ontgaan zijn dat vanaf 1 mei 2016 de VAR niet meer geldig is. Vanaf die datum kunt u alleen nog zekerheid krijgen over de loonheffingen als u werkt met en volgens een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. Als u op dit moment nog niet een dergelijke modelovereenkomst heeft afgesloten, hoeft u niet in paniek te raken. Er geldt namelijk een overgangsperiode die loopt tot 1 mei 2017. Gedurende deze periode krijgt u de tijd om uw werkwijze aan te passen. Om te voorkomen dat de Belastingdienst met terugwerkende kracht vanaf 1 mei 2016 kan naheffen, hoeft u dus nu nog niet klaar te zijn. U moet echter wel kunnen laten zien dat u zich inspant om te komen tot een juiste overeenkomst en werkwijze. Tip 2: Zorg dat de modelovereenkomst waarmee u wilt gaan werken in overeenstemming is met uw individuele omstandigheden en werkwijze.

Teruggaaf btw oninbare vordering vanaf 2017 eenvoudiger

U kunt btw die u al heeft afgedragen maar niet (meer) van uw debiteur kunt innen, terug­vragen bij de Belastingdienst. Dit terugvragen wordt vanaf volgend jaar een stuk een­voudiger. Zo kunt u de btw in ieder geval terugvragen één jaar nadat de factuur opeisbaar is geworden als de factuur op dat moment nog niet is betaald. Bovendien is een apart schriftelijk verzoek om teruggaaf niet meer nodig. U kunt het oninbare btw-bedrag gewoon in uw reguliere aangifte opnemen. Als een oninbare vordering later alsnog (deels) wordt voldaan, moet u de teruggevraagde btw weer terugbetalen aan de Belastingdienst. Tip 3: Staat al voor het jaar om is buiten twijfel vast dat er geen betaling zal worden gedaan, dan hoeft u de éénjaarstermijn niet af te wachten maar heeft u op dat moment al recht op teruggaaf btw.

Special Eindejaarstips 2016 Wilt u alle 74 tips ontvangen? Vraag dan onze Special Eindejaarstips 2016 aan en stuur mij een email: sscholtens@vanhier.nl

Meer weten?

www.vanhier.nl

 

www.vanderlaangroep.nl

Assendelft
Oranjeboomkade 1
Postbus 1, 1566 ZG

075 687 49 59
assendelft@vanderlaangroep.nl

Noord-Scharwoude
Kokkel 20
1723 ZH

0226 31 33 76
noordscharwoude@vanderlaangroep.nl

Purmerend
Wormerplein 111
Postbus 11, 1440 AA

0299 42 14 02
purmerend@vanderlaangroep.nl