The internet of things – Hoe het uw bedrijf beïnvloedt

Zaanbusiness - internet of things

Praten tegen uw navigatiesysteem. Uw pas laten tracken door een app. Of uw oliepeil checken na een waarschuwing op uw dashboard. The internet of things heeft voor- en tegenstanders. Maar zonder dat u er erg in heeft is IoT de realiteit van de dag geworden. Wat is het? En wat kunt u ermee

De techniek

Bij het internet of things worden apparaten voorzien van sensors waarmee verbinding met het internet kan worden gemaakt en zo onderling kan worden gecommuniceerd. Op deze manier wordt informatie verzameld en kan deze worden gedeeld. Voor het verzenden van data wordt vaak gebruik gemaakt van een netwerk als Sigfox of LoraWan. LoRa is een lange afstand (15-20km) draadloze communicatie technologie die laag is in energieverbruik en geen gebruik maakt van bijvoorbeeld 4G of WI-FI. Met deze techniek kunnen ‘dingen’ makkelijk gelokaliseerd worden. Bijvoorbeeld als u uw kat kwijt bent.

In de praktijk? U voorziet uw ‘ding’ van een sensor, of ontvanger. Deze krijgt een vraag binnen van een gateway en kan ook weer antwoord teruggeven. De gateway is de brug tussen het internet en de sensor met weinig bandbreedte per draadloos internet, namelijk ongeveer tien kilobit per seconde. Dit is beduidend minder dan de inbelmodems in de jaren negentig presteerden. Naast een veel groter bereik is IoT ook heel zuinig. De batterijen in de sensor kunnen wel 1 tot 3 jaar mee.

Gateways

Deze gateways komen in verschillende maten en vormen, variërend in prijs van €1500 tot €200. Hoe duurder de versie, hoe groter het bereik. Aangezien een gateway een gebied bedekt van gemiddeld zo’n tien kilometer zijn er maar een paar nodig om een groot gebied te beslaan.

Gateways zijn te koop bij o.a. thethingsnetwork.org, van Intel of Dell.

Join the network

Internet of things is toegankelijk in verschillende vormen. Verschillende bedrijven bieden abonnementsmodellen aan, maar daar moet natuurlijk aan verdient worden. Om dit te voorkomen wilde Wienke Giezeman, oprichter van The Things Network, een gecrowdsourcet netwerk aan kunnen bieden. Binnen 6 weken werd onze hoofdstad deze zomer voorzien van een internet of things netwerk vrij toegankelijk voor iedereen die daar gebruik van wil maken.

Hiervoor wist Giezeman dertien bedrijven te overtuigen van zijn idee. Maar dat was nog niet alles. Het virus gaat inmiddels de wereld over. Steden als Sydney, Boston, Buenos Aires, Kaapstadt, Kathmandu en Manchester hebben zich aangesloten bij dit van origine Nederlandse netwerk. Wiezeman:

“Het gaat veel sneller dan verwacht. De reacties zijn overweldigend. Zo ontzettend gaaf om te zien wat er ontketend is”

De Zaanstreek zou net als A’dam zo’n tien gateways nodig hebben om het hele gebied te beslaan.

Om het netwerk nog groter te maken is The Things Network op zoek naar supporters en enthousiastelingen. ‘We zijn in onze community op zoek naar mensen die bij willen dragen op drie fronten: meehelpen met de ontwikkeling van onze opensource-software, het opzetten van een campagne voor de crowdsourcing van een stad en mensen die de netwerkapparatuur willen aanschaffen en installeren.’

Abonnementsmodellen

Naast een open netwerk zijn er natuurlijk ook verdienmodellen in de vorm van abonnementen. Zo lanceerde KPN bijvoorbeeld deze maand een IoT-netwerk en hoopt dit eind 2016 landelijk dekkend te hebben. Hiervoor zijn 1000 speciale LoRa-masten nodig die geplaatst moeten worden waar nu 3G/4G zendmasten van KPN staan.

Wat gebruik van het netwerk uiteindelijk gaat kosten is nog niet bekend. Het netwerk van Sigfox maakt gebruik van UNB (Ultra Narrow Band) en kost zo’n €5 – €18 per object per jaar. Terwijl anderen spreken van mogelijke abonnementen die niet meer dan €1 per object per jaar moeten gaan kosten.

Toepassingen

U denkt er misschien niet direct aan maar de meest bekende toepassing gebruikt u zelf al jaren. Wanneer bijvoorbeeld het oliepeil van uw auto niet goed is, gaat er een lampje branden op uw dashboard. Een device ‘het lampje’ kreeg een sein door via een verbinding met uw motor en vervolgens zorgde u dat het peil weer werd herstelt. Meer voor de hand liggend is het om de slimme thermostaat te noemen of lantaarnpalen die aan gaan zodra het donker wordt. Maar wat kunt u met IoT in uw bedrijf?

Kenners melden dat de toepassingen eindeloos zijn. Hun advies? Verzin je eigen toepassing. Dat doe u met de volgende stappen:

 • Kijk eerst naar de functionaliteiten. Welke informatie wilt u verzamelen?
 • Kies wat echt nodig is. Pols bij uw klanten, partners waar behoefte aan is.
 • Betrek uw omgeving. Maak gebruik van uw eigen kennis en die van uw omgeving. Hier kunt u het best in een zo vroeg mogelijk stadium mee beginnen.
 • Stel een businessmodel op. Denk hierbij aan de ROI (return on investment). Hoe verdien ik mijn geïnvesteerde geld terug?

Dus of u nu een product verkoopt, een platform wil vormgeven, data wil verzamelen, diensten levert of software ontwikkeld. IoT is alleen mogelijk als partijen samenwerken om nieuwe toepassingen te verzinnen en ontwikkelen. Dus waarom nodigt u niet uw klanten, leveranciers of partners eens uit voor een brainstormsessie?

WinSys, expert op het gebied van IoT, biedt clouddiensten aan. Dit is het netwerk tussen de gateway en de sensor. Martin Kooiman, directeur, vertelt: ‘Het draait allemaal om software tegenwoordig. De sensor in uw auto die u een waarschuwing geeft blijft hetzelfde, maar de software wordt herschreven en zo ontstaan er veel meer toepassingen. Eigenlijk zijn er technisch gezien geen barrières meer. Het is het gevoel van mensen en de regels en risico’s die de ontwikkeling nog tegenhouden.’

Internet der riskante dingen

Iedere innovatie brengt zijn uitdagingen met zich mee. Om u goed te beschermen tegen cybercrime is het belangrijk om de valkuilen te weten. Zo adviseert de Amerikaanse FBI om het Universal Plug and Play protocol (UPnP) op routers uit te schakelen om toegang tot vertrouwelijke en persoonlijke gegevens te belemmeren.

Over een open netwerk zegt Wiezeman het volgende: ‘Je kan het vergelijken met internet via Wi-Fi. Het is beveiligd met een Wi-Fi wachtwoord en bij het internet bankieren zie je altijd een slotje. Daarmee is je verbinding met de bank beveiligd. Beide types zitten ook op het The Things Network.’

Andere vormen van beveiliging zijn onder meer bedrijf verificatie, apparaatbeveiliging, analyses en beheer. Grote bedrijven als Symantec zetten al een tijd in op deze oplossingen om het internet of things te beveiligen. Er wordt gestreefd naar nieuwe methoden, zoals platvormen, om onjuist gebruik sneller te registreren.

De toekomst van nu

Hoe ziet de toekomst van IoT eruit? Of misschien beter gezegd: hoe ziet de toekomst met IoT eruit? Stel de melk in uw koelkast is op en de sensor stuurt u een berichtje zodra dit het geval is, maar zonder ook maar iets te hoeven doen heeft een app al een nieuw pak melk besteld zodat u als u ’s avonds thuiskomt het pak ongestoord aan uw lippen kunt zetten.

Volgens bedrijven als Samsung, die ernaar streeft om in 2020 100% van hun producten IoT-proof te hebben, wordt dit ons toekomstbeeld. En Google denkt daar niet heel anders over en blies dit jaar het project Brillo leven in, om niet alleen uw apparaten met elkaar te laten communiceren maar dit ook met Google mogelijk te maken.

Wiezeman denkt er zo over:

‘Met een futuristische bril kan je je voorstellen dat elke voorwerp iets kan vertellen of luisteren. Van een koelkast tot een lantaarnpaal. Maar misschien ook wel je hart of je lever die je via een verbinding alles over je gezondheid kunnen vertellen.’

Kooiman:

‘De vraag is straks wie stuurt wat aan? Over tien jaar log jij niet in op een systeem. Je geeft opdracht aan het systeem en die bepaald vervolgens de route voor jou van die dag. Uit eerdere ervaringen weet hij precies wat jij nodig hebt. Hierdoor wordt de eigen ‘ik’ steeds belangrijker. We worden onderdeel van het systeem.’

Naar schatting zullen er in 2020 zo’n 26 miljard ‘dingen ‘ met elkaar verbonden zijn.

Om de humor erin te houden maakte vooza.com dit filmpje:

Business toepassingen:

Je kunt het shaken

Met de shake-on bracelet presenteert de Delftse start-up een wel heel makkelijke manier van netwerken. Met een handshake worden uw contactgegevens automatisch doorgegeven zodra je een andere drager de hand schudt. Tijdens het grootste technologie event ter wereld de Web Summit in Dublin presenteerden de oprichters hun smart bracelet. Dus bij het volgende netwerkevent kunt u het shaken.

Voor een bedrijventerrein wordt op dit moment gewerkt aan bewegingssensoren voor apparaten en bouwmateriaal die het terrein veiliger moeten maken.

Er wordt op dit moment ook gewerkt aan een sensor die detecteert of een parkeerplaats bezet is. Op deze manier kan een app u straks met alle gemak navigeren naar een vrije parkeerplaats.

Elmo heet voortaan Jibo

Elmo, het welbekende karakter uit Sesamstraat, krijgt concurrentie van Jibo, een social robot for the home. Samen met Acer werkt WinSys aan de ontwikkeling van deze assistent die naar zeggen het volgende familielid wordt die u met raad en daad bijstaat. De volgende robot voor kantoor? Bekijk het filmpje op: https://www.youtube.com/watch?v=3N1Q8oFpX1Y

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Netwerkevents

 • Netwerkbijeenkomst Zaanlinq
  • 10/04/2024 | 00:00

 • Netwerkbijeenkomst De Corner
  • 18/04/2024 | 00:00

 • Netwerkbijeenkomst Zaanlinq
  • 16/05/2024 | 00:00

 • Haringparty (13 of 20 juni) De Corner
  • 13/06/2024 - 20/06/2024 | 00:00

 • Netwerkbijeenkomst Zaanlinq
  • 25/06/2024 | 00:00

 • Netwerkbijeenkomst De Corner
  • 12/09/2024 | 00:00

 • Netwerkbijeenkomst De Corner
  • 17/10/2024 | 00:00

 • Webdevelopment: Webstation web-station.nl