ZaanBusiness Logo Wit

Zaanse winkelgebieden schoonste van het land

Onderhoud en voorzieningen keurig in orde

‘We vinden het heel belangrijk dat de stad schoon en leefbaar is’, zegt wethouder Leny Vissers-Koopman nadat zij heeft vernomen dat Zaanstad de winnaar is van de titel ‘Grote Gemeente met Schoonste Winkelgebieden’. Dat Zaanstad deze mooie titel in de wacht heeft gesleept, werd op maandag 20 november door Nederland Schoon bekendgemaakt tijdens het Landelijk Zwerfafvalcongres ‘Het Rendement van Schoon’.

Uit onderzoek dat afgelopen zomer plaatsvond, blijkt dat de winkelgebieden in Zaanstad buitengewoon goed scoren als het gaat om de schoonbeleving. In alle winkelgebieden scoorde Zaanstad hoog op de aanwezigheid van voldoende afvalbakken, goede kwaliteit van de bestrating, geen sporen van vandalisme en er wordt regelmatig en zichtbaar gereinigd. De gemeenten Haarlemmermeer en Apeldoorn zijn dit jaar respectievelijk goed voor de tweede en derde plek in de categorie grote gemeenten.

Schoon en leefbaar

Wethouder Leny Vissers-Koopman van Openbare Ruimte: ‘We vinden het een leuke verrassing en een mooie prijs. We vinden het heel belangrijk dat de stad schoon en leefbaar is. Dat is prettig winkelen, maar ook goed voor de uitstraling van onze stad. We zijn daarom ook super trots op alle medewerkers die iedere dag weer bezig zijn om de centra schoon te maken en schoon te houden. Zij houden zich niet alleen bezig met het schoonmaken, maar attenderen mensen ook op hun gedrag en het belang van schoon. Onze medewerkers hebben daarmee een belangrijke voorbeeldfunctie.’

De gemeente doet het niet alleen

Het schoon houden van de stad doet de gemeente Zaanstad niet alleen. Zo trekken bijvoorbeeld elke maand actieve Zaankanters erop uit om ergens in Zaanstad zwerfafval op te ruimen: de Opruimestafette. De Opruimestafette is een bewoner­­­sinitiatief. Dit is een idee van bewoners om hun buurt of stad vooruit te helpen, waarbij ze zelf zorgen voor de uit­voering. De gemeente ondersteunt deze initiatieven en zorgt voor de benodigde materialen zoals prikstokken en zakken.

Meer weten?

Meer informatie over de Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2017 vindt u op www.nederlandschoon.nl.

 

Coverstory Zaanbusiness nr:166 2017