ZaanBusiness Logo Wit

724 zonnepanelen op stadhuis van Zaanstad

Er komen 724 zonnepanelen op het dak van het stadhuis. Deze panelen reduceren de CO2 uitstoot van de gemeente met ongeveer 70 ton per jaar. Met de plaatsing van de zonnepanelen geeft het college invulling aan een unaniem gesteunde motie van de gemeenteraad. Die besloot eerder tot verduurzaming van de gemeentelijke organisatie, onder andere door het plaatsen van zonnepanelen op daken van gemeentelijke panden.

‘Wij zijn blij dat we deze stap nu kunnen zetten’, zegt wethouder duurzaamheid Sanna Munnikendam. ‘Het heeft weliswaar lang geduurd, maar het gaat om het resultaat. We werken aan een klimaatneutrale stad en daarbij moeten we zelf het goede voorbeeld geven. Het stadhuis is bij uitstek het visitekaartje van Zaanstad. Hiermee stralen we op de meest prominente manier onze duurzaamheidsambities uit’.

De zonnepanelen komen op de zuidelijke dakvlakken van de werkhuizen. Door het plaatsen van zonnepanelen kan ongeveer 150.000 kWh van het elektriciteitsverbruik op duurzame wijze worden opgewekt. Hierdoor hoeft er minder energie ingekocht te worden.