ZaanBusiness Logo Wit

Afrekenen met de oudedagsreserve

Met behulp van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) kunt u geld opzij zetten voor uw pensioen. Over deze FOR dient u op een later tijdstip met de Belastingdienst af te rekenen. Het afrekenen kunt u echter ook tussentijds doen.  

Via de FOR kunt u sparen in uw onderneming. Dit levert op dit moment meer op dan te sparen bij een bank. Met de FOR kunt u dit jaar 9,8% van de winst, met een maximum van EUR 8.774 reserveren voor uw oude dag. Hierover moet u echter op enig moment afrekenen met de Belastingdienst. Dit gebeurt veelal op pensioendatum, maar tussentijds afrekenen kan ook en levert een extra voordeel op.

Indien u voldoende financiële middelen aan uw onderneming kunt onttrekken, kunt u overwegen om de FOR af te bouwen door een lijfrente aan te kopen. U bent dan wel het geld definitief kwijt, dus let erop dat de onttrekking niet ten koste gaat van uw bedrijfsvoering. Het voordeel is wel dat u ervan verzekerd bent dat de benodigde middelen op uw oude dag beschikbaar zijn. Zo lang de FOR in uw onderneming zit, moet u dat namelijk maar afwachten en moet u maar afwachten of bijvoorbeeld het bedrijfspand voldoende gaat opleveren.

Het nadeel van een lijfrente is dat er kosten in rekening worden gebracht die veelal 7% of meer bedragen. Sinds kort kunt u ook banksparen of beleggen met dezelfde fiscale voordelen als een lijfrente maar dan met minder kosten. Het bedrag dat u inlegt bij banksparen is net als bij een lijfrente tot een jaarlijks maximum aftrekbaar. Dit is afhankelijk van uw pensioentekort. Daarnaast mag u, tot maximaal het bedrag van uw FOR, de gestorte bedragen aan lijfrente of banksparen in aftrek op uw inkomen brengen. Ook is het gespaarde bedrag vrijgesteld in Box III.

Een ander nadeel is dat, net als een lijfrente, een eenmaal ingelegd bedrag kan in beginsel niet meer opgenomen worden. Doet u dit toch, dan is de opname progressief belast en betaalt u 20% extra belasting.

De aankoop van een lijfrente of banksparen heeft als extra voordeel dat de afbouw van de FOR in eerste instantie de winst in uw onderneming verhoogt. Deze hogere winst levert u 14% meer MKB-winstvrijstelling op. De winst stijgt dus 86% van het ingelegde bedrag aan lijfrente of banksparen. Het ingelegde bedrag komt echter wel volledig in aftrek op uw belastbaar inkomen.

De afname van de FOR heeft als bijkomend voordeel dat u in de toekomst meer ruimte heeft om weer aan de FOR te doteren. De FOR mag namelijk niet meer bedragen dan de omvang van uw ondernemingsvermogen. Op deze wijze probeert de Belastingdienst te voorkomen dat u de fiscale claim op de FOR op pensioendatum niet uit de opbrengst van uw onderneming kunt betalen. Komt de grens van uw ondernemingsvermogen in zicht, dan heeft de aankoop van een lijfrente of banksparen het extra voordeel dat er ruimte wordt gecreëerd om in de toekomst aan uw FOR te doteren.

Marco van der Laan AA RB RV Accountant / Belastingadviseur / Register Valuator

VANDERLAANGROEP

Assendelft Oranjeboomkade 1 Postbus 1, 1566 ZG T 075 687 49 59

Noord-Scharwoude Kokkel 20 Postbus 64, 1723 ZH 0226 31 33 76

Purmerend Wormerplein 111 Postbus 11, 1440 AA 0299 42 14 02

Zaandam Ronde Tocht 3 Posbus 346, 1500 EH 075 635 36 31

vanderlaangroep.nl

www.vanderlaangroep.nl

Assendelft
Oranjeboomkade 1
Postbus 1, 1566 ZG

075 687 49 59
assendelft@vanderlaangroep.nl

Noord-Scharwoude
Kokkel 20
1723 ZH

0226 31 33 76
noordscharwoude@vanderlaangroep.nl

Purmerend
Wormerplein 111
Postbus 11, 1440 AA

0299 42 14 02
purmerend@vanderlaangroep.nl