ZaanBusiness Logo Wit

Bedrijfsoverdracht

Het overdragen van uw onderneming heeft tijd en voorbereiding nodig. Ook fiscaal gezien is het verstandig om hier tijdig bij stil te staan.

Als u uw eenmanszaak dit jaar wilt overdragen, dan heeft u een goede kans dat u aanloopt tegen belastingheffing over de eventuele stille reserves en goodwill en over de opgebouwde fiscale oudedagsreserve (FOR). Dit is te voorkomen als u tenminste drie jaar vooruit denkt.

VOF of maatschap
De belasting over de stille reserves en goodwill kunt u voorkomen door voorafgaande aan de beoogde bedrijfsoverdracht een samenwerking met uw kind of de opvolger aan te gaan. Dat kan in de vorm van een maatschap of vennootschap onder firma. U kunt de beoogde opvolger ook in dienst nemen. Het gaat erom dat u tenminste 36 maanden als firmanten of als werkgever en werknemer samen in de onderneming gewerkt heeft. Na deze periode kunt u de stille reserves en goodwill voor de Inkomstenbelasting belastingvrij overdragen. De belastingclaim op de stille reserves en goodwill wordt dan doorgeschoven naar de opvolger. De opvolger hoeft pas belasting te betalen wanneer hij/ zij de onderneming geheel of gedeeltelijk verkoopt. Dit wordt de ‘geruisloze’ doorschuiving genoemd. Maar wat gebeurt er dan met de opgebouwde FOR?

FOR
Als u geen onderneming meer heeft moet u met de Belastingdienst afrekenen over de opgebouwde FOR. Het bedrag van de FOR wordt dan tot uw inkomen gerekend. Maar u kunt de belastingheffing beperken. U mag ten eerste van de FOR 14% MKB-vrijstelling en € 3.630 stakingsaftrek aftrekken. Dat zijn de aftrekposten waarvoor u niets betaalt. Wat overblijft, is belast voor de Inkomstenbelasting, maar u kunt ook nog een betaalde lijfrentepremie in aftrek brengen. Dat kan vooral voordelig zijn als de lijfrente-uitkeringen tegen een lager tarief belast worden dan u over de FOR zou moeten betalen. Ook kunt u de FOR afstorten in banksparen. U kunt dan niet over het desbetreffende banksaldo beschikken en u stelt hiermee een deel van de oudedagsvoorziening veilig. Het vervelende is alleen dat u de premie wel eerst moet betalen aan een verzekeringsmaatschappij of een bedrag moet afstorten bij een bank. Maar ook daarvoor bestaat een oplossing.

Als uw kind bijvoorbeeld uw onderneming overneemt voor € 250.000 en u heeft een FOR opgebouwd van € 50.000 (na aftrek van de MKB-vrijstelling en stakingsaftrek) dan kunt u met uw kind overeenkomen dat hij/ zij u € 200.000 betaalt en daarnaast een lijfrente uitkeert ter waarde van € 50.000. Dit kan een tijdelijke of levenslange lijfrente zijn. Uw kind fungeert dan als verzekeringsmaatschappij en u kunt deze € 50.000 aftrekken van uw FOR.

BV
Daarnaast kunt u besluiten om uw eenmanszaak om te zetten in een BV-structuur. Dat kan belastingvrij en voor de FOR kunt u dan een lijfrente bedingen bij de BV, net als u dat bij uw kind in het voorbeeld doet. Na drie jaar kunt u de dochter BV belastingvrij overdragen aan uw kind/ opvolger en met het geld kunt uw BV de lijfrente uitkeren.

www.vanderlaangroep.nl

Assendelft
Oranjeboomkade 1
Postbus 1, 1566 ZG

075 687 49 59
assendelft@vanderlaangroep.nl

Noord-Scharwoude
Kokkel 20
1723 ZH

0226 31 33 76
noordscharwoude@vanderlaangroep.nl

Purmerend
Wormerplein 111
Postbus 11, 1440 AA

0299 42 14 02
purmerend@vanderlaangroep.nl