ZaanBusiness Logo Wit

Biologische wijn bestaat niet

“Biologische wijn bestaat niet”. De verbazing was van mijn gezicht af te lezen. Mijn grote voorbeeld en wijnheld Frank Smulders, de enige Master of Wine van Nederland, één van de 307 Masters of Wine op deze aardbol, zei het tegen me alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

“Biologische wijn bestaat niet”. Knoop dat maar in je oren “Woody” (mijn bijnaam, met knipoog naar mijn achternaam en toenmalige voorkeur voor wijnen met een stapel hout in de fles). Ik praat hier over een jaar of 15 geleden, toen ik net voet aan wal zette in wijnland. En ook het bioboeren steeds meer aan terrein won. Tijdens mijn eerste echte professionele wijnproeverij sloeg deze uitspraak in als een bom. Staand aan de proeftafel keek ik even opzij naar een andere wijnheld, Erik Sauter, en ik hoopte toch een beetje dat hij anders zou beweren. Maar nee hoor, Erik vertrok geen spier en vulde alleen maar simpeltjes aan “er bestaat wijn gemaakt van biologische druiven, maar geen biologisch gemaakte wijn”. Er lijkt tot op de dag van vandaag niet veel veranderd. Frank is nog steeds de enige Master of Wine in Nederland en ik kom nooit meer af van mijn bijnaam Woody, maar belangijker: er bestaat nog steeds geen biologische wijn!
Hoe dat komt? Heel simpel, elk wijn producerend land houdt er zijn eigen regels op na als het gaat om bioboeren. En al jaren probeert de EU tot een regelgeving te komen waarin duidelijk staat wat biologische wijn precies is en dus aan welke eisen en regels de wijnboer zich moet houden. Heel veel wijnboeren vinden al die heisa rondom de wetgeving voor biowijn maar ‘Brussels geleuter’. Vaak maken ze al sinds mensenheugenis hun wijnen met respect voor de natuur, waarom moet daar nu ineens een logo op geplakt worden? Lange tijd wilden veel wijnboeren daar ook niet aan, bang dat ze een geiten­wollensokken imago kregen. Biologische druiven worden, zonder het gebruik van kunstmest, de toepassing van gentechnologie en met een minimaal gebruik van chemische gewas­beschermingsmiddelen geteeld. We zien een enorme groei in het aantal bio en zelfs bio-dynamische wijnboeren. Bio-dynamisch gaat nog een stapje verder dan bio. Bij bio dynamische wijnbouw wordt met al het leven in en om de wijngaard rekening gehouden, en is het doel om zoveel mogelijk het ecologisch systeem in stand te houden. Bij bepaalde bio-dynamische boeren heb je het idee dat je bij Tita tovenaar bent beland, wanneer ze je uitleggen dat bijvoorbeeld de stand van de maan bepaald of er gesnoeid of geoogst gaat worden. Volgens het brein achter de bio-
dynamische filosofie, Rudolf Steiner (1861-1925), bezitten volle maan, Venus en Mercurius, kosmische krachten die de gezondheid van planten beïnvloeden en die gebruikt kunnen worden om ziekten en plagen te bestrijden. Dat gaat sommigen te ver. Maar geloof me, elke zichzelf respecterende wijnboer, zal er alles aan doen om de wetten van de natuur te volgen en werkt met respect voor zijn land en product. En dat gebeurt al jaren. Ook bij de conventionele wijnboer! Wel eens van die mooie rozenstruiken zien staan aan het einde van een rij wijnstokken. Vooral als ze bloeien ziet het er prachtig uit. Maar de echte reden waarom de rozen er staan is dat ze eerder ziek worden van bepaalde plagen in de wijngaard dan de wijnstokken. Waar men vroeger soms op voorhand met bestrijdingsmiddelen aan de gang ging, gaat men nu pas bestrijden als daar echt reden toe is. Alle beetjes helpen…

Gelukkig zien wij, de consument, ondertussen ook in hoe belangrijk bioboeren is. Voor het product en de natuur, maar vooral ook voor de eigen gezondheid. Daardoor is ook de waarde van complete wetgeving duidelijker geworden.

En er is goed nieuws! Want de EU is het nu eindelijk eens geworden over nieuwe regels voor biologische wijnbouw. Biologische wijnboeren mogen de term ‘biologische wijn’ op het etiket zetten. En het gaat nu niet meer alleen over de teelt van de druiven, maar ook over het wijn maken. Je hoort nog steeds veel kritische geluiden over bio-wijnbouw en er wordt veel onderzoek gedaan over hoe niet-biolo­gische en biologische teelten naast elkaar kunnen bestaan. Maar wat mij betreft wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. Wereldwijd gaat biologische wijnbouw gepaard met minder energieverbruik en heeft het een positieve invloed op de werkgelegenheid op het platteland. Eén nadeel voor ons als zuinige Hollanders? Bio wijnbouw is arbeids­intensiever en daardoor soms duurder. Maar ach, we raken gelukkig ook eindelijk klaar met de E-nummers en plofkippen, dan kunnen we de bio wijnbouw ook wel wat serieuzer nemen toch?
Corria

 

Wijnkoperij de Moerbei
Kerkbuurt 9 1551 AB Westzaan
T 075 20 23 650
info@wijnkoperijdemoerbei.nl
www.wijnkoperijdemoerbei.nl