ZaanBusiness Logo Wit

Champagne in Nederland

In Nederland drinken we steeds meer Champagne, al is het een schijntje in vergelijking tot de buurlanden. Tegenwoordig worden er grofweg drie miljoen flessen Champagne per jaar open gemaakt.

Zestig procent van de jaarlijkse consumptie wordt in de laatste twee weken van het jaar gedronken. De resterende 40% wordt in die andere 50 weken van het jaar gedronken. Op 1 januari tussen 00:02 en 00:30 spoelt men de oliebollen met de inhoud van ongeveer 1 miljoen flessen Champagne weg, één derde van de totale jaar consumptie (doodzonde!!).

Gelegenheid

Persoonlijk ben ik gek op champagne of een andere goede mousserende wijn. Er staat bij ons altijd een fles in de koelkast, gelegenheden genoeg! Het is heel jammer dat in Nederland nog steeds de meeste champagne wordt geschonken om het nieuwe jaar in te luiden. Meestal zijn er dan al de nodige dranken genuttigd en wordt de champagne vergezelt met een oliebol. Hierdoor komt de champagne hard en droog over, en zeggen veel mensen ‘ik houd niet van Champagne’. Zoek vaker een mooi moment uit om een fles champagne te openen.

Alternatief

Naast een mooie fles champagne zijn er ook genoeg andere alternatieven. Wij hebben echt een uitzonderlijk groot assortiment in ‘bubbels’. Er zijn heel veel mousserende wijnen die net als champagne worden gemaakt, maar niet zo mogen heten. Dit mag alleen wanneer het uit de Champagnestreek vandaan komt. Zo hebben we bv ook mousserende wijn uit Frankrijk, maar dan uit de Alsace of Bourgogne, dit heet dan een Cremant. Of uit Spanje, dit heet een Cava, uit Italië een Prosecco Spumante en uit andere landen een Sparkling. Ook daar is verschillende kwaliteit in net als in de Champagne, de kwaliteit druiven die gebruikt worden en de rijpingsduur zijn hier van belang. Binnen prosecco kun je kiezen voor een sterke bubbel (spumante) of een minder sterke (frizzante). De spumante is het paradepaardje onder de prosecco’s, waar door de wijnmaker vaak de meeste aandacht aan wordt besteed. De frizzante is een simpelere wijn, die makkelijk te drinken is: toegankelijk, droog en licht.

Dit onderscheid wordt hoofdzakelijk bepaald door het verschil in de periode van tweede vergisting van een frizzante en spumante prosecco. Een prosecco frizzante ondergaat een korte tweede vergisting – minder dan één maand. Omdat de gist en de suiker maar een korte tijd hebben om met elkaar te reageren, ontstaat er minder CO2 dan bij een prosecco spumante. Hierdoor is de druk op de fles bij een prosecco frizzante minder dan 3 bar en is het perlage (de bubbel) lichter. Ook de afdronk van de wijn zal minder zijn en kort.

Combinatie met eten

Een champagne met vooral chardonnay is het meest geschikt bij lichtere maaltij- den, als schelp- en schaaldieren, vis of wit vlees. – Een champagne met veel pinot noir, of een rosé champagne kan prima bij zwaardere gerechten met rood vlees, wild, stoofpotten en kazen. – Zoetere champagnes zijn natuurlijk lekker bij toetjes en taarten, maar ook heel goed bij patés en kazen die een zoetje in zich hebben. (waar je gewend bent een dessertwijn of port bij te drinken, zeg maar.)

Openen van een fles champagne

Houdt de fles onder een hoek van 45 graden van het lichaam af en maak de kurk los door voorzichtig de fles te draaien. Let op: houd de kurk met je hand tegen om te voorkomen dat de kurk los “plopt”. Hierbij gaat namelijk teveel koolzuur in een keer verloren. Wanneer een champagnefles op de juiste wijze wordt geopend zal alleen een bescheiden gesis (“le soupir amoureux”) hoorbaar zijn.

Jolanda Buhrs

Slijterij Drinks & Gifts
Heiligeweg 15A 1561 DD Krommenie
T: 075-6405179
E: info@drinks-gifts.nl
www.drinks-gifts.nl