Duurzaan Awards 2018 voor Forbo Flooring en Saenz!

Forbo Flooring en de lokale energiecoöperatie SAENZ zijn de winnaars van de Duurzaan Awards 2018. Zij mogen zich een jaar lang het duurzaamste bedrijf van de Zaanstreek noemen. De bedrijven kregen de prijzen maandagavond 6 mei uitgereikt tijdens het druk bezochte CO2-café van de Green Business Club Zaanstreek.

Forbo Flooring werd in de categorie grootbedrijven door de vakjury geroemd omdat het zijn van nature al CO2 neutrale product op een steeds duurzamere manier weet te produceren. ‘Door te werken aan een nieuw biocomposiet van gebruikte Marmoleum vloeren zet Forbo opnieuw een grote stap voorwaarts. Behalve aan een biobased product, met een lage milieu-impact, werkt de marmoleumproducent ook écht aan een product dat te recyclen valt.

Voetafdruk medewerker

Ook intern werkt Forbo met het ‘Greenwalk team’, een team van medewerkers die zorg dragen voor bewustwording, informatie en inspiratie van verbetering van de persoonlijke voetafdruk van elke medewerker, volop aan duurzaamheid.’ Forbo liet de andere finalist, TABS Holland dat hout en bouwmaterialen levert en het grootste zonnepanelendak van de Zaanstreek (foto) heeft, nipt achter zich.

Impact

Met name vanwege de echte impact op het milieu won SAENZ het in de categorie MKB van de andere finalisten STAcHE architecten en de Zaanse Repair café’s. Drie jaar na de oprichting maken al meer dan 60 ondernemingen deel uit van de coöperatie. Gezamenlijk zijn deze bedrijven goed voor een jaarlijkse groene energie inkoop van 6.000.000 KwH elektra en 1.000.000 m3 gas.

Zonnedaken

Sinds begin dit jaar heeft SAENZ met behulp van haar leden ruim 15.000 zonnepanelen gerealiseerd op zowel grote als kleine bedrijfsdaken. Hierdoor wordt inmiddels meer dan 50% van de energiebehoefte van het bedrijventerrein duurzaam opgewekt. Saenz benadrukt dat ze dat pas als het begin zien. ‘We willen onderweg naar nog veel meer.’

Op de foto alle finalisten: v.l.n.r. Bregje Smulders van Forbo Flooring (winnaar) en Tom Grootjen van Saenz (winnaar). Verder Eva Stache van STAcHE Architecten, Reinier van den Berg (keynote) en Piet en Remco Pennekamp van Repair Café Zaanstreek

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webdevelopment: Webstation web-station.nl