ZaanBusiness Logo Wit

Eerste grote riviercruiseschip in Zaanstad

Samenwerking met Havenbedrijf Amsterdam

Op woensdag 13 april meerde het eerste, grote riviercruiseschip van 135 meter aan in Zaanstad, de Ms Inspire van Scylla Cruises. De aankomst van het vaartuig werd tevens aangegrepen om de vernieuwde Bodecentrumkade officieel in gebruik te nemen. Gemeente Zaanstad en Havenbedrijf Amsterdam werken op verschillende fronten samen om het aantal riviercruises dat de  regio aandoet te vergroten en beter te spreiden. Het resultaat van deze samenwerking is dat vanaf nu ook in Zaanstad kan worden aangemeerd. De gemeente heeft de afgelopen periode de Bodecentrumkade in het centrum van Zaandam geschikt gemaakt voor de ontvangst van riviercruises van deze omvang.

Wethouder Dennis Straat van Economische Zaken en Toerisme is trots dat deze riviercruiseschepen vanaf nu ook in Zaanstad kunnen aanmeren. ‘We hebben hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Het toerisme in Zaanstad krijgt hierdoor een stevige impuls en dat sluit aan bij onze ambities om samen met ondernemers en partners er voor te zorgen dat meer mensen onze mooie stad bezoeken en er ook langer verblijven. Het watertoerisme neemt hierbij een belangrijke plaats in. Mooi dat we het toerisme kunnen bevorderen via onze levensader De Zaan.’

Ook Havenbedrijf Amsterdam is tevreden over de samenwerking met de gemeente Zaanstad. Koen Overtoom, operationeel directeur Havenbedrijf Amsterdam: “De riviercruise is een groeimarkt die veel toegevoegde waarde levert aan de stad en de regio met circa 40 miljoen euro. Dit is goed voor de economie en de werkgelegenheid in het gebied.”

De riviercruise is een groeiende markt. De afgelopen jaren is het aantal passagiers gegroeid van ruim 321.000 naar circa 445.000 passagiers.

fotobron: amsterdamcruise