Eigenwoningschuld

VANDERLAANGROEP biedt een totaaloplossing voor ondernemers. Wij kunnen u helpen op gebied van accountancy, belastingen, personeel en salaris en bedrijfswaarderingen.
Het kan voordelig zijn om de eigenwoningschuld niet in Box I aan te geven maar te verplaatsen naar Box III. Afhankelijk van de betaalde hypotheekrente, het marginale belastingtarief, de omvang van het vermogen en het behaalde rendement kan het voordeliger zijn om de hypotheekschuld te verplaatsen naar Box III.

Door de lage hypotheekrentestand is er minder hypotheekrenteaftrek, waardoor de belastingbesparing op uw eigenwoningrente in Box I minder kan zijn dan de belastingdruk op het vermogen in Box III. Dat verschil zal de komende jaren, bij gelijkblijvende hypotheekrente, alleen maar groter worden. De renteaftrek voor de eigen woning gaat onder de nieuwe tariefstructuur in de Inkomsten­belasting in de komende vier jaar jaarlijks met 3% omlaag, van 49% in 2019 naar 37,05 in 2023. De box III heffing zal in diezelfde periode wel omhoog gaan. De belastingdruk van Box III in de tweede schijf, voor een belast vermogen van meer dan € 100.000 en minder dan € 1 miljoen is vanaf 1 januari 2019 verhoogt van 1,3% naar 1,33%.

Als u een eigenwoningschuld bent aangegaan na 1 januari 2013 dan valt deze schuld onder het nieuwe regime. Dit houdt in dat u de hypothecaire lening in 30 jaar annuïtair moet aflossen tot nihil. Dat moet vastgelegd zijn in een contractuele verplichting. Als u niet aan deze aflossingseis voldoet, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar en is de hypotheek volgens de wet geen eigenwoningschuld meer en valt deze in Box III.

Het aangaan van een nieuwe lening. Waarbij het geld direct wordt aan­gewend om een oude lening van voor 2013 af te lossen, is geen op­lossing. De nieuwe lening en de oude lening zijn zo zeer met elkaar verbonden, dat er geen sfeer­overgang van Box I naar Box III kan plaatsvinden. Dit causale verband kan alleen worden vermeden door de eigenwoningschuld af te lossen met Box III vermogen en vervolgens een nieuwe lening aan te gaan.

Als na overheveling van de eigen­woningschuld naar Box III de woning wordt verkocht, ontstaat er een eigenwoningreserve. Hierdoor is over dat deel in de toekomst ook geen aftrek van hypotheekrente meer mogelijk.

Het kan dus in bepaalde gevallen gunstig zijn om de eigenwoningschuld over te hevelen naar Box III. Voor ‘nieuwe’ leningen kan dat relatief eenvoudig door niet te voldoen aan de fiscale eisen voor aftrek van hypotheekrente in Box I.

VANDERLAANGROEP

www.vanderlaangroep.nl

Assendelft
Oranjeboomkade 1
Postbus 1, 1566 ZG
T: 075 687 49 59
E: assendelft@vanderlaangroep.nl

Noord-Scharwoude
Kokkel 20
Postbus 64, 1723 ZH
T: 0226 31 33 76
E: noord-scharwoude@vanderlaangroep.nl

Purmerend
Wormerplein 111
Postbus 11, 1440 AA
T: 0299 42 14 02
E: purmerend@vanderlaangroep.nl

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webdevelopment: Webstation web-station.nl