ZaanBusiness Logo Wit

Honigfabriek gered voor creatieve bedrijvigheid

De voormalige Honigfabriek aan de Zuideinde in Koog aan de Zaan blijft behouden als bedrijfsverzamelgebouw voor creatieve ondernemers. Wethouder Dennis Straat (Ruimtelijke Ontwikkeling) van Zaanstad bracht vrijdag 14 november een bezoek aan het historische pand aan de Zaan, dat momenteel wordt verbouwd.

De doorstart en bouwtechnische aanpassingen leiden ertoe dat er meer interessante betaalbare werkruimte voor creatieve ondernemers in Zaanstad beschikbaar komt. Het markante gebouw, gelegen aan de Zaan, herbergt momenteel zo’n 30 zelfstandigen en kleine bedrijven, van designers en beeldende kunstenaars tot kookstudio en galerieën. De doorstart is het resultaat van een samenwerking tussen Bureau Broedplaatsen Amsterdam en de gemeente Zaanstad en past naadloos in het streven van Zaanstad om samenwerking tussen creatieve bedrijvigheid en andere economische sectoren te verbeteren.

Na uitvoerig onderzoek in de afgelopen maanden heeft de Amsterdamse organisatie Urban Resort vastgesteld dat er voldoende mogelijkheden zijn om de Honig fabriek voort te zetten als culturele broedplaats. Het voormalige fabrieksgebouw heeft een grote diversiteit aan ruimtes in de aanbieding en is gelegen op een goed bereikbare locatie. Het gebouw kan daarmee voorzien in de vraag uit Zaanstad en de regio naar betaalbare ruimte voor kunstenaars en creatieve bedrijvigheid. In het plan van Urban Resort neemt de nieuwe stichting Broedplaats aan de Zaan de komende 5 jaar de exploitatie voor haar rekening. Het plan heeft de goedkeuring gekregen van de gemeente Zaanstad en Amsterdam. Het bestuur van stichting Broedplaats aan de Zaan zet zich in om alle 70 ruimten in het gebouw te verhuren. In de woorden van het stichtingsbestuur: “We vinden het een mooi pand en we geloven in de potentie ervan als werkplek. De creatieve bedrijvigheid die er al gevestigd is, willen we behouden voor de Zaanstreek en laten groeien.”

Onderdeel van de doorstart is een interne verbouwing waarbij met name maatregelen ten behoeve van de (brand)veiligheid en op het gebied van elektriciteit zullen worden uitgevoerd. Deze verbouwing is inmiddels in volle gang en is mogelijk door een financiële ondersteuning van beide gemeenten.

Wethouder Straat werd ontvangen door het nieuwe stichtingsbestuur en maakte kennis met enkele huurders. Vervolgens kreeg hij een rondleiding door het gebouw om een beeld te krijgen van de al aanwezige bedrijvigheid en de bouwwerkzaamheden.

Foto: R.Timman-nowords.nl