ZaanBusiness Logo Wit

Kredietunie Zaanstad – NH verstrekt eerste krediet

Met De Euforij terugkeer van Zaanse chocolade industrie 

 

Deze maand heeft Kredietunie Zaanstad – NH haar eerste krediet verstrekt aan De Euforij Chocolade BV. Dit krediet maakt deel uit van een pakket van verkregen financieringen voor het inrichten van een chocoladefabriek in Wormerveer met installaties en machines. Daarmee komt na langere tijd de chocolade industrie weer terug in de Zaanstreek.  

 

Kredietunie Zaanstad-NH is uitgenodigd door ING om, naast hun financiering, ook een deel van de benodigde financiering te verzorgen. Dat was voor Kredietunie Zaanstad –NH een kredietverstrekking uit het boekje: aangevraagd door een Zaankanter die bekend is binnen het netwerk van de coöperatie, een ervaren ondernemer, boeiend product passend in de streek, kans op groei van werk­gelegenheid en van economische activiteiten in de regio en natuurlijk ook goede financiële vooruitzichten. Met dank aan de medewerking van Zaanse industrieën zijn de repen van de Euforij al verkrijgbaar in speciaalzaken en worden goed door het publiek ont­vangen. De productie van de repen binnen de eigen locatie zal naar ver­wachting medio november starten.

Over Kredietunie Zaanstreek – NH

Kredietunie Zaanstad – NH is een coöperatieve kredietvereniging van, voor en door (oud)ondernemers en is gericht op het verstrekken van kredieten aan het midden- en kleinbedrijf (MKB) in de Zaanstreek. Het doel is de versterking van het sociaal-economische weefsel in de stad, samen met het – weloverwogen – eigenbelang van de leden ‘goed zorgen voor ons spaargeld’. Dat alles op basis van ‘not for profit, not for charity, but for mutual service’.

Krediet geven of nemen

De coöperatie bestaat uit krediet gevende en krediet nemende leden. De gevers zijn ondernemers die via een gemeenschappelijke kas geldmiddelen ter beschikking stellen. De nemers zijn MKB-ondernemers die geld lenen uit deze kas. De leden die krediet geven, ontvangen een rente­vergoeding voor het risico dat zij lopen. Zij zijn direct betrokken bij de vraag aan wie hun geld wordt uitgeleend en tegen welke voorwaarden. Zij treden bovendien op als sponsor en coach voor collega-ondernemers, de kredietnemers. Door de kredietnemers te adviseren, te steunen en te coachen, leveren de kredietgevers een bijdrage aan het succes van de onder­nemer en vergroten zij de kans van slagen van zijn of haar onderneming. Tegelijkertijd verkleint dit het risico dat rente en aflossing niet op tijd betaald worden.

Non-profit

Kredietaanvragen worden binnen een kort tijdsbestek afgehandeld door mensen die thuis zijn in de branche of regio. Als kredietvrager weet je dus snel waar je aan toe bent. Professionals voeren de kredietanalyse, het kredietonderzoek en het kredietbeheer uit. Zij hebben ruime ervaring met een kredietvolgsysteem. De kredietunie is non-profit. De Algemene Ledenvergadering (ALV) bestaat uit leden van de coöperatie, waarbij ieder lid heeft één stem heeft, onafhankelijk van de omvang van de toevertrouwde middelen van dat lid. De ALV kan jaarlijks besluiten om positieve resultaten ter beschikking te stellen aan zowel de krediet gevende leden als aan de krediet nemende leden, bijvoorbeeld via een hogere rentever­goeding op het ingelegde geld en via lagere kredietkosten. Zo komen resultaten ten goede aan alle leden.

Over De Euforij

De Zaan is van oudsher ‘een rivier van chocolade’. Een rijke historie in cacao- en chocolade kenmerkt de Zaanstreek, dat ook wel ‘de provisiekast van Nederland’ werd genoemd. Chocoladefabriek De Euforij is gevestigd in Wormerveer, te midden van ’s werelds grootste cacaoverwerkers. Tegenwoordig is er geen enkel Zaans bedrijf meer dat (hoogwaardige) chocolade produceert. Daarom brengt De Euforij het chocolade maken terug naar de Zaanstreek, door gebruik te maken van alle ingrediënten en middelen die sinds de historie te verkrijgen zijn in de Zaanstreek. Denk hierbij aan de machines, de voornaamste ingrediënten zoals cacaomassa- en boter, en de verpakking. Het doel is om eerlijke, authentieke chocolade bereikbaar te maken voor meer mensen. Door de smaak van vroeger terug te brengen, willen we een stuk herkenning bij klanten teweeg brengen. Van daaruit nemen we ze mee in de nieuwe wereld van chocolade; die van ‘single origin’ en ‘fine flavour’ chocolade. De Zaanse chocolade van De Euforij is inmiddels te koop bij vijftig verkooppunten/delicatessenwinkels in de Zaanstreek en andere delen van Nederland.  

www.kuzaanstad.nl

euforij.nl