Linda Dekker, succesvol Zakenvrouw 2018 met personeel

“Vrachtauto’s vind ik gewoon bruut. Met een vader en ooms die een eigen transportbedrijf hadden, ben ik er letterlijk tussen geboren. De transportwereld inspireert om als vrouw succesvol te zijn in een typische mannenwereld. Daar is niet iedere vrouw geschikt voor. Zo moet je mannen af en toe de waarheid vertellen. Verbaal je mannetje staan in duidelijke taal”, stelt Linda Dekker (34) Zaanse Zakenvrouw 2018 in de categorie met personeel.

Het winnen van de eretitel had ze absoluut niet verwacht. Sterker, voordat ze werd genomineerd had ze nog nooit van het Vrouwennetwerk gehoord… ,,Ik gunde mezelf voor dit soort zaken geen tijd. Mijn directiefunctie bij Vels Transport vraagt om honderd procent inzet en aandacht”, zegt Linda die op 3 september 2007 in dienst kwam bij het Oostzaanse transportbedrijf. Krap tweeënhalf jaar later nam ze het bedrijf over. Een bewuste keuze. Maar wel een grote uitdaging als je dat doet op je 25e.

Bam!

,,De overname was gepland. Was dat bij Vels Transport niet mogelijk geweest, dan was ik daar niet eens begonnen”, zegt ze gedecideerd. Linda wist op haar vierde al dat ze de transportwereld in wilde. ,,Deze sector hoort bij mij. Geen dag is hetzelfde. Je moet kunnen improviseren. En heb je wel eens zelf naast een vrachtauto gestaan? Bam! Een groot brok supersterke techniek. Wij hebben vijftien van die imposante wagens rondrijden, waaronder een 100 tons kraanwagen. Een investering van een half miljoen euro”, zegt Linda trots.

Ogen geopend

Zo’n twee maanden verder kijkt Linda heel anders aan tegen het winnen van de titel Zaanse Zakenvrouw 2018 met personeel. ,,Voor mij is het heel gewoon wat ik doe. Maar uit de reacties die ik kreeg, blijkt dat veel mensen mijn werk in een mannenwereld heel stoer vinden. Het winnen van de titel heeft in dat opzicht mijn ogen geopend.”

Niet verwacht

De verkiezing zelf heeft Linda als heel leuk ervaren. Niet in de laatste plaats natuurlijk door het winnen van de titel. ,,Ik had dat niet verwacht. Zag de overgebleven zakenvrouwen echt als concurrenten.” Linda kijkt inmiddels ook anders aan tegen deelname aan het VNZP. ,,Bij mij gaat het werk zelf voor netwerken. Los van de tijd die ik wil vrijhouden voor mijn achterban, ben ik bestuurslid bij Transport en Logistiek Nederland. Tegelijk heb ik in mijn agenda wel genoteerd een koffieafspraak te maken met Petra Derlagen. Dan kan ik mijn deelname aan het netwerk gelijk even fiksen…”, lacht Linda.

Inspireren

Was Linda ook succesvol geweest in andere typische mannenbranches? ,,Ik ben in eerste plaats ondernemer en denk ook te kunnen slagen in een andere sector. Daarnaast mag ik gewoon graag werken met mannen. Misschien omdat ik mezelf niet zie als een typische ‘vrouwen-vrouw’. Ik hoop met mijn titel andere zakenvrouwen te inspireren uit de schaduw van de man te stappen. De bescheidenheid die vrouwen eigen is, te vergeten. Want echt, je kan het als vrouw!”

Sterker

Ook al klinkt dit strijdlustig, tegelijk heeft het winnen van de titel haarzelf sterker gemaakt voor de toekomst. ,,Ik zie het als waardering voor acht jaar keihard werken. Ondernemen kan een eenzaam vak zijn. Er zijn momenten waarbij je onzeker kunt worden. Welke risico’s neem je? Ik heb wel de verantwoording voor dertien man personeel. Haalde ik bijvoorbeeld de investering van een half miljoen voor de aanschaf van een nieuwe kraan eruit? Op dat moment was niet iedereen daar zo zeker van en moet je de kracht hebben je eigen pad te bewandelen. Dat het succesvol uitpakte, maakte me natuurlijk sterker. Op zulke momenten besef je: Linda, je kunt het!”

www.velstransport.nl

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webdevelopment: Webstation web-station.nl