ZaanBusiness Logo Wit

Nieuwe buurman

“En wat doe jij eigenlijk voor werk?” De vraag die ik het liefst zoveel mogelijk uit de weg ga op feestjes. Netwerken ok, maar soms… Wil je net je tanden in een lekkere slagroomtaart wilt zetten, roept één van je familieleden enthousiast tegen de nieuwe buurman: “Oh, maar als je wat wilt weten over wijn, dan moet je echt even met Corria praten. Die weet zeker wat jij lekker vindt!”

Kijk, ik weet er best wat van, maar echt niet alles. En al helemaal niet wat de nieuwe buurman lekker vindt. Met alle liefde en plezier probeer ik de smaak van de nieuwe buurman wat helder te krijgen en hem van het gewenste advies te voorzien. Vaak gaat dat goed, maar helaas kan ik niet iedereen een waterdicht smaakprofiel toedichten. Want het ontdekken van je smaak moet je jezelf gunnen. Een goed advies is fijn, maar smaak is subjectief. Wees dus niet bang en doe vooral je eigen zin.

Als Maik de Boer tegen je zegt dat zacht paars helemaal jouw kleur is en je bent het daar niet mee eens, dan trek je het toch ook niet aan? Laat je niets door de strot duwen. Echte professionals, zoals Maik de Boer of de betere wijnadviseurs, zullen altijd ruimte laten voor je eigen smaak.

Ik wil mijn eigen vakgebied niet onder­mijnen, maar toch wil ik hier en daar wat nuance aanbrengen. In Nederland maken we overal meteen weer zo’n heisa van. Neem nu de lijst van de 50 meest invloedrijke Wijnprofessionals in Nederland, die net weer gepubliceerd is. De lijst bestaat uit personen die de meeste invloed zouden hebben op wat u en ik drinken. De ene na de andere professionele wijn-enthousiasteling is erover gevallen,
vooral diegenen die niet in de lijst staan. En vooral over het feit dat de hoogste noteringen op de lijst allemaal mensen van supermarkten zijn.
Ja, je kunt je vraagtekens bij zo’n lijst
zetten, maar er is altijd wel iets te vinden waar je het niet mee eens bent. Daar zijn we Hollanders voor. Een beetje wijnazijn spuien is ons namelijk niet vreemd. Maar verlies niet uit het oog dat 80% van alle wijnen in Nederland via de supermarkt
op tafel komen en die inkopers dus
inderdaad heel invloedrijk zijn!
Ik vind het uiteraard ook belachelijk dat wij niet op nummer één staan, maar op nummer 29…

Maar omdat wij trainingen geven aan bijna alle supermarktketens, blijf ik er evengoed uitermate vrolijk onder. Want wat heb ik er veel lol in als consumenten in de supermarkt straks overal een goed wijnadvies krijgen, zoals dat in België en Frankrijk al jaren de gewoonste zaak van de wereld is.
Voor elke nieuwe buurman gaat daardoor namelijk de eerste deur naar wijnland open en daarmee een wereld aan smaak. Lekker subjectief, proost!

Ik wens u prachtige kerstdagen en een succesvol 2014!

Wijnkoperij de Moerbei
Kerkbuurt 9 1551 AB Westzaan
T 075 20 23 650
info@wijnkoperijdemoerbei.nl
www.wijnkoperijdemoerbei.nl