NS, Hordijk en ProMobility nieuwe participanten Green Business Club Zaanstad

Green Business Club Zaanstad is een impactorganisatie die zich richt op concreet resultaat door het initiëren van duurzame projecten in Zaanstad.
Green Business Club Zaanstad is een impactorganisatie die samenwerking op het gebied van duurzaamheid stimuleert. Betrokken partijen, de participanten genoemd geven uitvoering aan die doelstelling door in Zaanstad concrete duurzame projecten uit te voeren.

GBC Zaanstad is blij dat in de laatste twee maanden drie nieuwe participanten zijn aangesloten: NS Zakelijk, Leasemaatschappij ProMobility B.V. en Hordijk Verpakkingsindustrie Zaandam BV. De participanten zijn verenigd in de projectgroepen van GBC Zaanstad. Naast een jaarlijkse financiële bijdrage aan GBC Zaanstad dragen de participanten ook inhoudelijk bij aan het initiëren en verbeteren van duurzame impact. Meer weten? Mail naar: jantine@greenbusinessclub.nl

Impact via projectgroepen

GBC Zaanstad werkt op dit moment met drie projectgroepen aan concrete doelen. Daarbij hebben we het over de energietransitie, specifiek voor bedrijven, mobiliteit en de circulaire economie.

Energietransitie

Bijna honderd deelnemers be­zochten op 6 mei het allereerste Co2-café; een initiatief van GBC Zaanstad. Tijdens de bijeenkomst werden zij meegenomen in de noodzaak, maar vooral ook de mogelijkheden die er zijn om als bedrijf je Co2-uitstoot fors te verminderen. Daarnaast wonnen Forbo Flooring Systems en Saenz de Duurzaan Awards 2018!


De werkgroep energietransitie richt zich in 2019 op vier belangrijke pijlers:

1) Bedrijven ondersteunen die vallen onder de nieuwe Informatieplicht Energiebesparing

2) Het vormen van een groep Zaanse Koplopers die in 2025 CO2 neutraal wil gaan ondernemen

3) Opzetten van een grootschalige Zaanse Zonnepanelen actie najaar 2019

4) Het organiseren van de eerste C(E)O2 breakfast table om samen met beslissers uit de Zaanse Industrie op zoek te gaan naar nieuwe impactvolle initiatieven.

Mobiliteit

Participanten binnen de projectgroep Mobiliteit zetten zich gezamenlijk in om woon-werkverkeer en de andere vormen van transport in Zaanstad te verduurzamen.

In Zaanstad is een divers mobiliteitsaanbod aanwezig. Toch is de transitie naar emissievrije mobiliteit een complexe opgave, waarbij samenwerking belangrijk is. De projectgroep wil aan de slag gaan met deelauto systemen, het stimuleren van het gebruik van de fiets en goede aansluiting met de trein en de bus. Als pilotgebied willen wij gaan starten op het industriegebied Molletjesveer Noorderveld. Het jaarplan van 2019 wordt nu ontwikkeld en er wordt gewerkt aan een meerjaren-­ambitie.

Circulair

De projectgroep Circulair start na de zomer een iconisch circulair project in de Zaanstreek, waarbij een of meerdere categorieën gelinkt zijn aan het Grondstoffen­akkoord. Die categorieën zijn: Consumptiegoederen, Kunst- stoffen, Biomassa & Voedsel, Maakindustrie en Bouw. Zowel het MKB als de Zaanse industrie doet mee.

Het project zal aantonen dat grondstoffen materialen en producten maximaal hergebruikt worden én voor next cycle her­bruikbaar zijn. Het project is op te schalen naar de rest van Nederland en daarbuiten. En geeft een duidelijke en aansprekende visie voor een circulaire toekomst, inspirerend voor andere partijen en een incentive voor aansluiting bij de GBC Zaanstad. Het project zal gepaard gaan met een financieel gezond businessmodel en zonder (structurele) behoefte aan subsidie. Het project zal samen met bedrijven en organisaties uit allerlei disciplines binnen de Zaanstreek worden gerealiseerd, waarbij MKB én Industrie samenwerken.

Om tot een circulaire propositie te komen wordt in een Zaanse CIRCO Track gewerkt aan lokale samen­werking en uitwerking van ideeën tot een circulair verdienmodel. Daarnaast worden deelnemers uit Zaanstad uitgedaagd in een Circulair Challenge, waarbij tijdens een wedstrijd oud materiaal een nieuwe, mogelijk sociale, bestemming krijgt.

Wilt u zich ook aansluiten bij een van de projectgroepen? Of wilt u graag meer informatie hebben over een van de bovenstaande onderwerpen? Mail dan naar: jantine@greenbusinessclub.nl greenbusinessclub.nl/zaanstad

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webdevelopment: Webstation web-station.nl