Supersnel fietsen tussen Amsterdam en Zaandam

De snelfietsroute tussen het centrum van Zaandam en Amsterdam-Noord aan de noordkant van het Noordzeekanaal is officieel in gebruik genomen. Fietsers kunnen nu over een bredere, comfortabeler en snellere route van Zaanstad naar Amsterdam en omgekeerd. Het hele traject is ongeveer zes kilometer lang. Het project is gefinancierd door het Rijk, Vervoerregio Amsterdam, gemeente Amsterdam en gemeente Zaanstad.  

 

Vanaf station Zaandam naar de NDSM-pont

De route loopt van Station Zaandam, langs de noordzijde van de Noorder-IJplas door het voormalig sportpark Melkweg, via de Cornelis Douwesweg, naar de aanlanding van de NDSM-pont, waar fietsers de pont naar Amsterdam Centraal Station kunnen nemen. Vanaf de Noorder-IJplas tot de Cornelis Douwesweg ligt nu een tweerichtingen fietspad van vier meter breed. Bij het viaduct over de Meteorenweg is er een fietsbrug over de vijver en in sportpark Melkweg ligt het fietspad naast het bestaande voetpad. Het fietspad langs de Cornelis Douwesweg is verbreed en geasfalteerd. Vanaf de snelfietsroute is ter hoogte van de busbaan Coentunnelcircuit een fietspad aangelegd dat aansluit op de Oostzanerdijk. Aan beide kanten van het traject sluit de route aan op het bestaande fietsnetwerk.

Extra verbeteringen

Dit voorjaar worden nog de puntjes op de i gezet voor de route. Vanaf maart 2017 wordt ook de laatste 240 meter fietspad aan Zaanse kant geasfalteerd: vanaf de snelfietsroute tot de brug over Zijkanaal H.

FietsCoalitie

Om meer mensen te motiveren vaker te fietsen en de nieuwe route te nemen is samenwerking gezocht met de FietsCoalitie. Zij leggen de rode loper uit voor fietsers met allerlei fietsvoorzieningen zoals nieuwe wachtruimtes bij de ponten, fiets-servicepalen, picknickplekken en kunst langs de routes. Daarnaast worden forensen, die in plaats van met de auto op de fiets naar hun werk gaan, beloond via een speciale app: de Kilometervreter-app. Fietsers die straks over de nieuwe snelfietsroute gaan kunnen ook gebruik maken van deze app – en hun fietskilometers omzetten in voordeel bij bijvoorbeeld winkels en restaurants.

www.vervoerregio.nl

 

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webdevelopment: Webstation web-station.nl