TU Delft biedt met gratis cursus bedrijven een verassend inzicht in hun afvalkosten

“Maar onze afval wordt al goed afgevoerd”, “we doen al zo veel aan afvalscheiding” en “we hebben net het contract vernieuwd”. Het zijn veel gehoorde kreten als bedrijven praten over afval. Afval lijkt onder controle te zijn, totdat de container voor restafval wordt geopend….. Dan wordt duidelijk dat er nog veel te besparen valt. De afvalinzamelaar zorgt er voor dat de ondernemer ontzorgt wordt, en die heeft dan geen omkijken meer naar het afval. En daardoor weet de ondernemer ook niet wat als afval wordt afgevoerd. Maar betaalt er wel voor….

Afvalkosten: een onaangename verassing

Er belandt tot wel 4,5% van de omzet in de afvalbak. Afvalkosten kunnen een flinke hap uit de winstmarge halen. En daarbij worden de kosten op restafval ook nog eens verhoogd met de extra belasting op het verbranden van afval. Afvalkosten kunnen erg snel oplopen. Daarbij zijn de producten die worden weggegooid ook vaak ergens ingekocht. Voorkomen van afval is vaak besparen op inkoop.

Gratis cursus 13 maart Zaandam

In het kader van onderzoek geeft de TU Delft aan bedrijven gratis cursussen om op afvalkosten te besparen en deze kosten verder te beheersen. Met behulp van de cursus kunnen ondernemers eigen kansen ontdekken om verder op afvalkosten te besparen. De cursus duurt ongeveer 1½ uur. De cursus wordt in Zaanstad gegeven op vrijdagmiddag 13 maart in Zaandam. Men kan zich hiervoor inschrijven op www.aanmelder.nl/82034 . Meer informatie over de cursus vindt men op www.afvalkring.nl.

Cursus collectief afvalcontract voor bedrijfsverenigingen

Veel bedrijven lijken niet groot genoeg om afvalscheiding lonend te maken. Dit zijn bedrijven met enkele kliko’s zoals winkels, kleinere kantoren en werkplaatsen. Deze bedrijven kunnen toch besparen op afvalkosten door een collectief afvalcontract. Voor bedrijfsverenigingen, winkeliersverenigingen, parkmanagement en dergelijke worden gratis cursussen gegeven op het opzetten van een collectief afvalcontract. Voor deze cursussen kan men zich via de website www.afvalkring.nl opgeven.

Afvalkring

Bij veel bedrijven komt afval vrij waar mogelijk een goede bestemming voor is, maar waarvoor men geen tijd heeft om die te zoeken. Op de site www.afvalkring.nl kan men naar een recycler zoeken of het aanbieden op de marktplaats. De website biedt verder handige overzichten en hulpmiddelen om op afvalkosten te besparen. Op de site kan men zich ook aanmelden om kosteloos lid te worden van de Afvalkring. Men krijgt dan via de e-mail tips over besparen op afvalkosten en uitnodigingen voor cursussen en andere bijeenkomsten. Men kan ook direct vragen stellen over afval.

Onderzoek

De cursus maakt onderdeel uit van een onderzoek naar de vermindering van afvalkosten bij bedrijven. Het onderzoek richt zich op het vergroten van het bewustzijn omtrent de restmaterialen die het bedrijf verlaten als afval en het effect hiervan op de hoeveelheid afval en de afvalkosten. Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland. De Provincie Noord-Holland wil zo de kosten van Noord-Hollandse ondernemers verlagen en recycling bevorderen.

Meer informatie

Meer informatie over Afvalkring: www.afvalkring.nl

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webdevelopment: Webstation web-station.nl