Verlies uit onderneming

VANDERLAAN Groep - fiscaal en accountancy

Veel ondernemers maken in de eerste jaren van hun onderneming nog geen winst. Wat is mogelijk met een verlies als u bijvoorbeeld drie jaar geleden nog in loondienst was, of als u nu nog een parttime baan heeft. 

De winst of het verlies uit uw onder­neming is onderdeel van uw inkomen uit werk en woning (Box I). Als uw inkomen uit Box I negatief is, heeft dat een verlies uit werk en woning. Het verlies uit uw onderneming kan nooit hoger zijn dan het totale verlies uit werk en woning. Als u in een jaar verlies maakt met uw onderneming, dan mag u dat verrekenen met eventuele andere positieve inkomsten uit Box I. U heeft nog een parttime baan in loondienst, of u bent voordat u voor uzelf begon in loondienst geweest. Ook eventuele freelance-inkomsten kunt u binnen Box I vereffenen met het verlies uit onderneming. Indien u daarna nog een verlies over heeft of als u alleen negatieve inkomsten uit uw onderneming heeft dan kunt u dit verrekenen met de positieve inkomsten uit de voorafgaande drie jaar. Daarbij is het uitgangspunt dat met het oudste jaar begonnen wordt, dan met het één na oudste jaar en tot slot het jongste jaar.

 

Schermafbeelding 2014-02-07 om 12.55.04

 Uitgaande van dit voorbeeld wordt het verschil in te betalen belasting 2010 over €?50.000 en €?15.000 aan u terugbetaald.

Indien het verlies groter is dan u met de voorgaande drie jaren kunt verrekenen, dan mag u het verrekenen met de winst in de komende negen jaren. De verlies­verrekening kent een verplichte volgorde. Eerst de drie voorafgaande jaren en dan de negen volgende jaren. De ver­liezen die u niet in die periodes kunt verrekenen verdampen. U kunt die verliezen dan niet meer verrekenen. Verliezen uit Box I kunt u niet verrekenen met positieve resultaten uit aanmerkelijk belang (Box II) en sparen en beleggen (Box III).

Goed opletten

Als u tenminste 1.225 uur per jaar in uw onderneming werkt heeft u recht op de zelfstandigenaftrek van €?7.280. Als uw onderneming echter verlies maakt, wordt de zelfstandigenaftrek door­geschoven naar toekomstige positieve resultaten. Een starter mag drie keer de zelf­standigenaftrek (inclusief de startersaftrek) verrekenen met andere inkomsten, ook in een verliessituatie. Daarnaast moet u tenminste de helft van uw werkbare tijd in uw onderneming actief zijn. Dit geldt vanaf het zesde kalenderjaar waarin u ondernemer bent. U moet dus goed opletten als u gedeeltelijk in loondienst werkzaam bent.

Bezwaar

De Belastingdienst stel een verlies uit werk en woning vast met een beschikking. Ook de verrekening van verliezen wordt vastgesteld met een beschikking. Bent u het met beide beschikkingen niet eens dan kunt u binnen zes weken bezwaar maken.

 

Marco van der Laan,
AA CB RV
Accountant
Belastingadviseur
Register Valuator

 

VANDERLAANGROEP
Assendelft Oranjeboomkade 1,
Postbus 1, 1566 ZG T 072 540 80 10

Noord-Scharwoude Kokkel 20
Postbus 64, 1723 ZH 0226 31 33 76

Purmerend Wormerplein 111
Postbus 11, 1440 AA 0229 42 14 02

Zaandam Ronde Tocht 3
Posbus 346, 1500 EH 075 635 36 31

www.vanderlaangroep.nl

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webdevelopment: Webstation web-station.nl