ZaanBusiness Logo Wit

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Als we sommige onderzoeken moeten geloven, bereiden scholen hun leer­lingen onvoldoende voor op klimaat­verandering en de omslag naar duur­zame energie. Het onderwijs zou te veel gericht zijn op economie en groei, en te weinig op het beschermen van de aarde, waardoor scholing een verlengstuk dreigt te worden van de economie, met de nadruk op continue groei en ontwikkeling. Hoe kunnen we jongeren wel voorbereiden op de komende veranderingen? Een van de mogelijkheden is om kinderen actiever en handels­gerichter te laten leren en ze in staat te stellen, te stimuleren zelfs, om meer zelf te gaan onderzoeken. Een goede begeleiding is hierbij key. 

Voor begeleiding van duurzame schoolprojecten en -onderzoeken wordt regelmatig een beroep gedaan op Green Business Club Zaanstad en haar werkgroepen energietransitie, circulair en mobiliteit. Daarbij valt op hoe groot de betrokkenheid van scholieren en studenten is als het gaat over het milieu, het klimaat en duurzaamheid in het algemeen.

Circulair

Neem bijvoorbeeld de studenten van het Hout en Meubileringscollege in Amsterdam die tijdens de jaarlijkse ‘circular furniture challenge’ aan de slag zijn gegaan met afval van Forbo Flooring en GZ OfficeXperience, beide participanten van Green Business Club Zaanstad. Deze studenten hebben prachtige objecten gemaakt, zoals een tafel vervaardigd van verschillende lagen plaatmateriaal, een opvallende kast met als basis een bestaand stalen frame, diverse bijzondere lampen en een wandpaneel van allerlei reststukken waar geen enkele primaire grondstof aan te pas is gekomen.

Raam-expositie

Toen duidelijk werd dat de indoor expositie door alle coronamaatregelen niet mogelijk was, is op ons initiatief een raam-expositie bedacht. De originele ontwerpen waren te bewonderen bij bedrijven die een plek voor het raam van het kantoor hadden gereserveerd.

Mobiliteit

En wat te denken van scholieren die op het St. Michael College de Technasium opleiding volgen? Voor een opdracht van school bedachten zij zelf dat het een goed idee zou zijn om transport over water te onderzoeken, een mooi alternatief voor al dat groeiende en milieubelastende vracht- en vliegverkeer. Zij startten hun onderzoek in de Gouden Eeuw (!), toen de Zaanstreek nog was bezaaid met windmolens en werd beschouwd als een van ‘s werelds eerste geïndustrialiseerde gebieden. Nog steeds bevinden veel bedrijven zich aan de Zaan, maar vanwege de groeiende vraag staan er fabrieken en bedrijven ook meer binnenlands. Deze verplaatsing werd mogelijk gemaakt door de komst van andere, snellere vervoersmiddelen, zoals de vrachtwagen en het vliegtuig. Tijdens hun eindpresentatie werd de vraag gesteld waarom zij juist voor dít onderwerp hadden gekozen. Er was nul twijfel. ‘Om file­vorming tegen te gaan en tegelijkertijd te werken aan een schoner milieu’. En zo is het maar net. De jeugd hééft de toekomst.

Over Green Business Club Zaanstad

Green Business Club Zaanstad is een collectief van Zaanse bedrijven dat duurzame initiatieven initieert, partijen verbindt en ambities omzet naar realisatie.

Wilt u meer weten van onze activiteiten, of aansluiten? Kijk dan op www.greenbusinessclub.nl/zaanstad of stuur een mail naar zaanstad@greenbusinessclub.nl