ZaanBusiness Logo Wit

Vrouwennetwerk met visie naar de toekomst

Sinds oktober 2015 heeft het Vrouwen Netwerk Zaanstad Plus (VNZP) een nieuw bestuur. Een bestuur dat met frisse energie in kaart heeft gebracht wat Zaanse vrouwelijke ondernemers van het vrouwennetwerk wensen en verwachten. Inmiddels is er een vernieuwde visie en staat er een jaarprogramma dat hierbij aansluit. Een goed moment voor een gesprek met het bestuur.

 

Wat is er gebeurd en waarom en ander programma?

Petra: Vorige besturen hebben van VNZP een succesvol en goedlopend netwerk gemaakt. De laatste tijd liep het deel­nemersaantal echter terug. Het bestuur is daarom gemotiveerd aan de slag gegaan om de behoeften te inventariseren. Een brainstorm sessie, enquête en individuele gesprekken hebben geleid tot een door de deelnemers omarmde koerswijziging.

Wat betekent dit voor de deelnemers?

Mariska: We hebben altijd veel ZZP’ers en startende ondernemers in ons netwerk gehad. Onze deelnemers groeien en krijgen daardoor andere behoeften. Daar besteden we nu meer aandacht aan. Belangrijk doel is om meer vrouwelijke ondernemers met personeel en onder­nemende vrouwen in een directie- of managementfunctie aan ons netwerk te binden. Juist de mix maakt ons netwerk sterk en interessant. We zien het liefst dat alle ondernemende Zaanse vrouwen zijn aangesloten zijn bij ons netwerk. Onze (meer realistische) doelstelling is om in 2020, minimaal 200 deelnemers te hebben.

Dat moet dan ook effect hebben op jullie jaarprogramma

Dorine: We hebben voor komend programmajaar een mooie evenementenkalender samengesteld met bedrijfs­bezoeken, inhoudelijke workshops, presentaties, lezingen en brainstorm- en sparringsmogelijkheden. Eens per jaar organiseren we een groter evenement, zoals de verkiezing van de Beste Zaanse Zakenvrouw. Ten slotte vervangen we het jaarlijkse zomeruitje door een jaar­afsluiting die in het teken staat van een zakelijk thema. Netwerken, kennis opdoen en gezelligheid komen allemaal aan bod. Alles vanuit onze kernwaarden: inspirerend, onderscheidend, toegankelijk en betrokken.

Een prangende vraag: waarom eigenlijk een apart vrouwennetwerk? Wat is jullie toegevoegde waarde?

Linda: Ons doel is vrouwelijk onder­nemerschap stimuleren, vrouwen helpen hun ambities na te jagen. Niet alle vrouwen vinden in hun directe omgeving de stimulans om te ondernemen. De kracht en potentie van vrouwen wordt soms onderschat, niet in de laatste plaats door vrouwen zelf. Wij willen vrouwen helpen vanuit hun eigen kracht, op hun eigen authentieke manier te ondernemen. We willen vrouwen een platform geven om van elkaar te leren en om elkaar te inspireren. Dit naast alle reguliere en gemengde netwerken die er bestaan en waar ook veel van onze deelnemers lid van zijn. Als vrouwennetwerk zijn we verbonden met het Zaans ondernemersnetwerk (ZON), deze samenwerking zijn we aan het opfrissen om meer inhoud aan deze samenwerking te geven en om samen meer rendement uit deze relatie te halen. Per slot van rekening zijn we allemaal ondernemers en is ondernemerschap de bindende factor.

Als je nu uit het programma nu een paar zaken onder de aandacht kunt brengen, welke zouden jullie dan noemen voor komend jaar?

We hebben het jaarprogramma op 6 juli gepresenteerd aan de deelnemers. Het volledige programma is te vinden op de website. Het is lastig er iets uit te lichten, maar we hebben natuurlijk allemaal onze voorkeuren.

Petra: Ik ben heel enthousiast over het bedrijfsbezoek bij Royal Duyvis Wiener. Een kijkje in de keuken bij een andere onderneming is altijd inspirerend en interessant. Wij zij blij dat Duyvis voor ons haar deuren openstelt.

Mariska: Ik verwacht veel van de opening van het programmajaar, omdat het zo’n mooie combinatie is tussen informatief/ inspirerend en gezellig.

Dorine: De workshop werkkostenregeling heeft mijn voorkeur omdat dit belangrijk is voor mijn bedrijfsvoering en de combinatie van leren en netwerken voor mij een totaal pakket levert.

Linda: mijn persoonlijke favoriet is de verkiezing van de Beste Zaanse zakenvrouw omdat dit altijd een spetterend en inspirerend evenement is.

Willen jullie tot slot nog iets kwijt?

We willen graag ons netwerk uitbreiden. Vrouwen die graag inspireren of zich willen laten inspireren zijn welkom om vrijblijvend deel te nemen aan één van onze evenementen. Aanmelden voor de evenementen kan via onze website: www.vnzp.nl. Heb je een mooie onderneming die je aan andere ondernemers wilt laten zien, neem dan contact met ons op. We organiseren graag samen een bedrijfsbezoek waarin je jouw bedrijf in de spotlight kunt zetten. Overigens geldt dit niet alleen voor vrouwe­lijke ondernemers, in onder­nemersland zijn alle ondernemers onze partner. Voor contactgegevens verwijzen wij graag naar onze website www.vnzp.nl.