ZaanBusiness Logo Wit

De Rabobank als coöperatie: een bank met leden

Met bijna 2 miljoen leden is de Rabobank een van de grootste coöperaties van Nederland. De geschiedenis vanuit de boeren­leenbanken bepaalt nog altijd hoe de bank in de wereld staat: gedreven om te zoeken naar oplossingen waar iedereen beter van wordt. 

De Rabobank als coöperatie: een bank met leden

Met bijna 2 miljoen leden is de Rabobank een van de grootste coöperaties van Nederland. De geschiedenis vanuit de boerenleenbanken bepaalt nog altijd hoe de bank in de wereld staat: gedreven om te zoeken naar oplossingen waar iedereen beter van wordt. Maar wat maakt de Rabobank als coöperatie nou anders dan andere banken? De Rabobank heeft geen aandeelhouders, maar leden. In plaats van dividend te betalen aan aandeelhouders, investeert de bank een deel van de winst terug in de maatschappij. Met dit ‘coöperatief dividend’ steunen zij lokale, landelijke en internationale projecten die anders niet mogelijk zouden zijn. De leden zijn bovendien meer dan gewone klanten. Ze kunnen meepraten en meebeslissen over de koers van de bank en over welke lokale projecten we steunen. Zij delen deze kennis en het netwerk met de leden via allerlei evenementen en bijeenkomsten. Zo blijft de bank betrokken. Iedere klant van de Rabobank kan kosteloos lid worden. Kijk voor meer informatie op www.rabobank.nl/particulieren/leden.

De Ledenraad

Elke lokale Rabobank heeft een ledenraad, zo ook Rabobank Zaanstreek. De ledenraadsleden zijn voor de Rabobank een antenne in de lokale samenleving. Zij vormen de schakel tussen onze bank en leden én zijn een belangrijk sparringpartner voor de directie en Raad van Commissarissen. De ledenraad van Rabobank Zaanstreek vervult een mooie en betekenisvolle rol binnen de coöperatie: zij behartigen de belangen van onze klanten en 13.000 leden binnen de Zaanstreek. Daarnaast beslissen zij mee over de koers van de bank en over hoe de bank zich inzet in de samenleving. Steve Smit, lid van de ledenraad van Rabobank Zaanstreek; ‘Als je met beide benen in de samenleving staat en nieuwsgierig bent, dan kun je binnen de ledenraad je stem laten horen. Het is een mooie leerschool waar je zeker iets aan hebt’.

Hoe stel je je kandidaat?

Stuur je cv en motivatie naar communicatie.MRA@rabobank.nl. Je ontvangt dan een uitnodiging voor een kennis­makingsgesprek met een selectie­commissie. Daarin vertellen we je meer over de rol en taken van de ledenraad. Uiteraard kun je dan ook jouw vragen stellen.

 


Vacatures ledenraad Rabobank Zaanstreek Vanuit de ledenraad de Zaanstreek versterken

Rabobank Zaanstreek heeft vacatures in de ledenraad van de bank. Wil jij meedenken, jezelf ontwikkelen en écht impact maken in de samenleving. Word jij daar blij van? Sluit je dan aan bij de ledenraad van Rabobank Zaanstreek. Samen met de andere ledenraadsleden vervul jij een mooie, betekenisvolle rol binnen de coöperatieve bank.

Als lid van de ledenraad signaleer je de ontwikkelingen in jouw leefomgeving en zet deze op de agenda. Vanuit jouw kennis en brede netwerk lever je een waardevolle bijdrage aan één of meer maatschappelijke thema’s die actueel zijn in je leefomgeving. Dit doe je door initiatieven te ondersteunen op lokaal of kringniveau, partijen met elkaar in verbinding te brengen en een kritische sparringpartner te zijn voor de lokale raad van commissarissen en directie.


Ledenraad levert interessant netwerk op

Daan Horak (23 jaar) is sinds 2019 lid van de ledenraad. Hij is eigenaar van het bedrijf Cell Charge waar hij aluminium buitentafels op zonne-energie ontwerpt. Aan de tafels kan je je mobiel of tablet opladen. Daarnaast heeft hij nog een onderneming waar hij zorgproducten ontwikkelt zoals een houder voor krukken. 

‘In de ledenraad zitten 32 mensen die elkaar regelmatig (online) zien. Het maakt niet uit hoe oud je bent, welke functie je bekleedt, of je een eigen bedrijf hebt of werknemer bent. Iedereen is gelijk. De groep straalt zoveel energie uit, die betrokkenheid spreekt me aan. Voor je eigen ont­wikkeling is het interessant om een beter beeld te krijgen van het bank­wezen. Je onderzoekt in je eigen netwerk hoe ondernemers de faciliteiten van de bank waarderen. Het is goed om te merken dat je feedback kunt geven en dat je onderdeel uitmaakt van de ontwikkeling die de bank doormaakt. Ik ben het aanspreekpunt voor de commissie Duurzaam Ondernemen. We onderzoeken hoe ondernemers duurzaam kunnen groeien. Dat varieert van investeren in zonnepanelen tot uitzoeken hoe je duurzaam kunt uitbreiden en samen­werken. Je doet bij de ledenraad een groot netwerk op waarbij je terecht kunt voor advies en met de vraag wat je voor elkaar kunt betekenen’.

www.rabobank.nl