Gemeente bouwt zelf winkels langs overbouwing in centrum Zaandam

Zaanstad wil zelf de bouw en verhuur van winkels boven de Provincialeweg op zich nemen en zo de verbinding tussen de centrumkant en de westkant van het station Zaandam verder vorm geven. Hiertoe heeft het college van B&W op dinsdag 10 juni besloten.  Het gaat om de bouw van vier winkelunits, van in totaal 400 m². Maximaal twee daarvan zijn beschikbaar voor horeca. Met de bouw van deze winkels wordt dit deel van de binnenstad verder afgebouwd en verdwijnen er weer bouwschuttingen uit de binnenstad. Eind deze maand wordt het besluit voorgelegd aan de gemeenteraad en wordt de raad gevraagd het benodigde krediet beschikbaar te stellen.

De opgetilde stadstraat heeft aan één kant huisjes waarin de vergaderzalen van Hotel Inntel zijn gevestigd. Daartegenover zijn Zaanse huisjes gepland met een gevarieerde authentieke uitstraling, waarin ruimte is voor detailhandel.  Er is voldoende animo voor het huren de winkels, maar het is de gemeente desondanks niet gelukt om de locatie te verkopen aan een projectontwikkelaar. De gemeente heeft goede ervaringen opgedaan met het realiseren en verhuren van de kiosken op de Gedempte Gracht en kan met het realiseren van de winkels op de overbouwing van de Provincialeweg weer een in het oog springend planonderdeel van Inverdan afronden.

De overbouwing zou in oorsprong worden gerealiseerd door NS Poort Ontwikkeling (NSPO). Deze ontwikkeling is door NSPO  terug gegeven aan de gemeente. De gemeente is daarna met eigenaar van hotel Inntel overeen gekomen, dat de hoteleigenaar de overbouwing realiseert en daarna aan de gemeente overdraagt. Na diverse individuele gesprekken en een aanbestedingsronde heeft de gemeente echter moeten concluderen dat de animo onder projectontwikkelaars om de bouw van deze huisjes te realiseren onvoldoende is. Terwijl er zeker vraag vanuit detailhandel en horeca is naar dit type winkels. Met de winkelbebouwing vanaf het Stadhuisplein richting de Gedempte Gracht wordt het huidige ‘open gat’ in de bebouwing opgeheven en de verbinding tussen oost en west verder versterkt.

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webdevelopment: Webstation web-station.nl