ZaanBusiness Logo Wit

‘Koken is uit’

“Koken is uit”, even dacht ik dat ik het niet goed hoorde, spoelde met de afstandsbediening een paar seconden terug, maar nee hoor, ze herhaalde het nog een keer “koken is uit”.

Deze woorden kwamen zonder blikken of blozen uit de mond rollen van de CEO van een heel bekende Nederlandse tv-zender.  Voor mij was het meteen duidelijk waarom het met dat bewuste tv-kanaal niet zo goed gaat. Als de baas denkt dat koken uit is, waar zit ze dan nog meer faliekant naast? Leedvermaak dat is uit, grofgebekte chefs die doen het minder goed op TV. Maar koken is inner dan in, hipper dan hip en hotter dan hot. We zijn alleen wel op zoek naar goede en vooral bruikbare informatie. Zal ik voor de lol deze baas eens om haar mening vragen als het gaat om de verwachte wijn- en drankentrends? Wie weet voorspelt ze tegen alle ontwikkelingen in ook hier iets dat niemand ziet. Bijvoorbeeld dat de wijnmarkt ineen zal krimpen en dat we met z’n allen massaal terugvallen op medium sherry en een citroentje met suiker.

Ik heb ook geen glazen bol, maar we meten de wijnconsumptie in Nederland al sinds 1860 en met hier een daar een kleine terugval stijgt het consumptie per hoofd van de bevolking nog steeds. Van 1,9 liter in 1860 tot een zo’n beetje 23 liter op dit moment. Dus ik durf er wel vanuit te gaan dat we die ”trend” nog even voortzetten. De druif zit namelijk, net als het kookeiland, enorm in de lift! En helemaal fijn, de combinatie tussen beide ook! We lezen tegenwoordig niet meer alleen over Wijn&Spijs in boeken en tijdschriften, we gaan er daadwerkelijk zelf mee aan de slag. Er is wel flink wat behoefte aan begrijpelijke, bruikbare en praktische informatie. En het feit dat hiervoor met name in de goede Kookstudio’s in Nederland steeds meer aandacht is, geeft mij goede moed.

Hoewel ik koken en het maken van drank-spijscombinaties zo ongeveer het leukste vind dat er is, heb ik eerlijk gezegd wel eens geprobeerd om onder een dinertje uit te komen. In de hoop dat ik een lekker achterover kan leunen en zelf alleen maar hoef te genieten van wat er op tafel komt. Maar ja, dan word je uitgenodigd en vraagt de gastheer of –vrouw, of ik wel kan zorgen voor bijpassende wijnen bij het door hem c.q. haar samengestelde menu. “Ik ga echt niet het risico nemen om jou een foute combinatie voor te schotelen”… Hoezo niet? Ik ben geen wijnsnob! Toch? Juist lachen zo’n food clash! Vooral goed om ook eens te ervaren waarom iets dan niet goed combineert! Daar denkt de host in kwestie toch even anders over. Die ziet het al voor zich, het maandelijkse boodschappen budget is voor een groot deel in allerlei exquise happen gaan zitten. En dan ga ik straks zeggen dat “de platte Zeeuwse oesters niet te hakken zijn met die Chardonnay”. Ik had namelijk ooit een Chablis “of iets dergelijks” aanbevolen bij schaal- en schelpdieren. Chablis is gemaakt van Chardonnay, dus was die wijn “of iets dergelijks” uitgezocht. Een witte wijn, Chardonnay, uit Frankrijk en nog een dure ook. Helaas is de ene Chardonnay de andere niet. Het was in dit geval een op hout gelagerde vetnek uit een lager gelegen gebied in de Bourgogne, die keihard over het delicate visschoteltje van dat diner heen walste. En dat had ik ook nog hardop gezegd!

In ieder geval was de clash leerzaam: bij elegante smaken als schaal- en schelpdieren kies je een elegante, lichte wijn. Bij een zwaarder gerecht mag een zwaardere wijn. Ook dit advies schijnt niet meteen al het benodigde licht in de duisternis, je zult je een beetje moeten verdiepen in de theorie van smaak om het goed in de praktijk te kunnen brengen.  Maar balans is het toverwoord. Laat je dus nooit verleiden een licht gerechtje te laten shinen door een contrasterend zware wijn, of andersom een zwaar stuk rood vlees wat te verlichten door een onopvallend wijntje te serveren: de smaken van zowel wijn als spijs gaan absoluut verloren. Wat een goede combi dan is? Als je gerecht en de wijn door elkaar beter worden en niet het gerecht of de wijn de boventoon voert of juist volledig wegvalt.

Behalve de balans met de zwaarte van een gerecht is ook de totale smaak een belangrijk uitgangspunt bij het uitzoeken van de wijn. Vergeet dus de saus, kruiden en bereidingswijze niet. Die zijn vaak bepalend voor de smaak van een gerecht. En vergeet niet dat je hierdoor een perfect excuus hebt om het vooral zelf veel te proberen!

Ook leuk: neem de wijn eens als uitgangspunt. Pak je lievelingswijn en verzin daar iets lekkers bij. Je weet dan in ieder geval al hoe die smaakt.. Succes verzekerd!

Voor wie nog interesse heeft in hoe het de CEO van de bekende Nederlandse TV-zender is vergaan, ze is enkele weken na haar uitspraak van het toneel verdwenen. Ze had niet genoeg feeling met de markt naar het schijnt. En miste hier en daar de aansluiting met de consument op diverse gebieden. Koken is namelijk in. Maar dat wist u natuurlijk al!

Corria

Wijnkoperij de Moerbei
Kerkbuurt 9 1551 AB Westzaan
T 075 20 23 650
info@wijnkoperijdemoerbei.nl
www.wijnkoperijdemoerbei.nl