Nieuwe pensioenbrief

VANDERLAAN Groep - fiscaal en accountancy
Voor 1 januari 2014 moet de directeur grootaandeelhouder (DGA) die zijn pensioen in eigen beheer opbouwt een nieuwe pensioenovereenkomst sluiten met de BV, of de bestaande pensioentoezegging wijzigen met een addendum. In deze overeenkomst moet worden aangegeven hoe de DGA invulling gaat geven aan de nieuwe pensioenleeftijd van 67 jaar. Dit geldt alleen als uw pensioen op 1 januari 2014 nog niet is ingegaan. Dus wanneer uw pensioen op dat moment nog steeds in de BV wordt opgebouwd. Als uw pensioen al is ingegaan verandert er voor u niets. Naast de verandering van de pensioenleeftijd wordt de fiscaal toegestane pensioenopbouw verder beperkt.
 

De jaarlijkse pensioenopbouw wordt vanaf 2014 als u een eindloonregeling heeft verlaagd van 2% naar 1,9%. Voor een middelloonregeling gaat de opbouw van 2,25% naar 2,15%. De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar zal ervoor zorgen dat de jaarlijkse dotaties aan uw pensioenvoorziening lager uit gaan vallen. Uitgaande van uw levensverwachting hoeft er namelijk minder lang pensioen te worden uitbetaald dan bij pensionering op 65 jaar. U kunt overigens nog steeds afwijken van uw geplande pensioenleeftijd. Het blijft mogelijk om de afgesproken pensioenleeftijd van 67 jaar te vervroegen naar een jongere leeftijd (mag zelfs eerder dan 65 jaar). Hiervoor gelden wel andere rekenregels.

Als u nu kiest voor een lager pensioen op de leeftijd van 65 jaar, dan kan dat altijd weer uitgesteld worden naar een latere leeftijd, mits u wel blijft doorwerken. Ook de AOW-leeftijd wordt geleidelijk verhoogd. Dit betekent dat uw pensioenregeling zowel juridisch, fiscaal en rekentechnisch moet worden aangepast. Daarnaast worden de mogelijkheden voor de lijfrentepremieaftrek en de opbouw van de Fiscale Oudedags Reserve (FOR) voor IB-ondernemers beperkt. Als DGA met een pensioenopbouw in eigen beheer dient u te beschikken over een pensioenbrief. Deze pensioenbrief is een overeenkomst die u heeft afgesloten met uw BV waarin is vastgelegd hoe het pensioen in eigen beheer is opgebouwd. Deze pensioenbrief voldoet met ingang van 2014 niet meer. De daarin opgenomen pensioenrichtleeftijd en opbouwpercentages zijn vanaf dat moment niet meer van toepassing. Dit betekent dat u vóór 1 januari 2014 een nieuwe pensioenovereenkomst met uw BV moet afsluiten.

Omdat voor veel DGA’s een nieuwe pensioenbrief moet worden opgesteld is dit het moment om eens goed te kijken of het pensioen in eigen beheer verder geoptimaliseerd kan worden. Bij uw BV kunt u wellicht alsnog pensioenrechten opbouwen over de tijd dat u bij andere werkgevers werkte. Dit heet inkoop van oude dienstjaren. Een andere mogelijkheid om meer pensioenrechten op te bouwen, is om de werkgeverspensioenbijdrage in het salaris van de DGA op te nemen en vervolgens bij de DGA deze werkgeverspensioenbijdrage in te houden. Het ingehouden bedrag kan aan het op te bouwen pensioenkapitaal worden gevoegd. Als u getrouwd bent, heeft uw partner recht op een nabestaandenpensioen als u komt te overlijden. Hiervoor mag voordat het pensioen is ingegaan geen voorziening voor worden gevormd. Het is raadzaam om dit risico door middel van een aflopende risicoverzekering af te dekken.

Marco van der Laan,
AA CB RV
Accountant
Belastingadviseur
Register Valuator

VANDERLAANGROEP
Assendelft Oranjeboomkade 1,
Postbus 1, 1566 ZG T 072 540 80 10

Noord-Scharwoude Kokkel 20
Postbus 64, 1723 ZH 0226 31 33 76

Purmerend Wormerplein 111
Postbus 11, 1440 AA 0229 42 14 02

Zaandam Ronde Tocht 3
Posbus 346, 1500 EH 075 635 36 31

www.vanderlaangroep.nl

Plaats een reactie

Klik hier om je reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webdevelopment: Webstation web-station.nl