ZaanBusiness Logo Wit

Terugblik

December is veelal een moment van terug­blikken. Sportvrouw en sportman van het jaar worden gekozen, jaaroverzichten komen voorbij op TV; de uitspraken en besluiten van politici, de topprestaties van sporters, uitzonderlijke prestaties, maar ook misstanden binnen ondernemingen worden de revue gepasseerd. Ook zal de vraag weer gesteld zijn: kunnen we de crisis achter ons laten? Elke ondernemer zal daar anders tegen aan kijken. Binnen Sophista evalueren we ook het voorbije jaar. Het was weer boeiend!

We zijn succesvol geweest bij een aantal bedrijven die in financieel zwaar weer zaten. De liquiditeit en daarmee continuïteit stond ter discussie. Bij alle bedrijven is het ons daarbij gelukt om samen met de ondernemer zodanige maatregelen te treffen dat er weer vertrouwen in de toekomst ontstond en er een rendabele exploitatie mogelijk werd. Bovendien was in vrijwel alle projecten de bank bereid kredietfaciliteiten te continueren en in een paar gevallen zelfs uit te breiden. En dat terwijl men al bij intensief beheer was ondergebracht.

‘Fusies en ruzies’ kwamen ook langs. Aandelen moesten gewaardeerd worden bij uitkoop van aandeelhouders en in een enkel geval bij echtscheiding. Niet alleen vaktechnische kwaliteiten zijn dan essentieel, maar ook emotionele zaken spelen dan een belangrijke rol. Als adviseur moet je daar goed mee om kunnen gaan.

De meeste overnames zijn inmiddels af­gerond. Mooie transacties werden gerealiseerd, waarbij ondernemers zeer tevreden waren. Een van deze transacties was er één voor een ondernemer, waarbij wij in het verleden aan de andere kant van de tafel hadden gezeten. Onder het motto ‘if you can’t beat them, join them’ had hij gevraagd om bij andere trans­acties voortaan voor hem op te treden. Twee jaar geleden was hij onze weder­partij bij de aankoop van een bedrijfs­onderdeel. Nu verkocht hij een aantal deelnemingen in het buitenland. Dat mochten we voor hem verzorgen. Zelfs nog in deze tijd komen er situaties voor dat het realiteitsgehalte aan de andere kant van de tafel ontbreekt. In een enkel geval kon dan geen overeenstemming bereikt worden.

De laatste maanden zien we meer be­weging in de overnamemarkt. Ondernemers kijken weer fris naar de toekomst. Een idee om een overname ook te overwegen? Overnames kunnen bijvoorbeeld uw groei versnellen. Nu zijn er nog realistische prijsniveaus. Misschien iets om ook eens over na te denken, zo aan het eind van het jaar. Namens het hele team van Sophista wens ik u heel fijne feestdagen toe!

Pieter van den Berg,
Managing Partner
Sophista B.V.Alkmaar
Robijnstraat 20, 1812 RB Alkmaar
Postbus 3026, 1801 GA Alkmaar
T 072 540 80 10 F 072 540 80 20
info@sophista.nl
www.sophista.nl

Sophista logo

Sophista fusies & overnames
Arcadialaan 32 CD
​1813 KN Alkmaar

072 540 80 10
info@sophista.nl
www.sophista.nl