ZaanBusiness Logo Wit

Topsport bij verkoop van uw bedrijf

De Olympische winterspelen zijn voorbij. Wat een succes voor het Nederlands team: zoveel medailles zijn nog nooit behaald op een Olympisch toernooi. Het ene succes werd opgevolgd door het andere. Waar voor de ene sporter een derde plaats als een overwinning voelde, werd een tweede plaats door een ander als eerste onder de verliezers beschouwd. Verschil in winst en verlies lag soms dicht bij elkaar. Een enkele duizendste van seconden kan het verschil maken. En dat, terwijl er voor beiden een jarenlange voor­bereiding aan vooraf ging. 

 

Een parallel met de verkoop van uw bedrijf is snel getrokken: jarenlang heeft u topsport bedreven, en nu is het zover: u heeft besloten uw onderneming te verkopen. Het bedrijf is er klaar voor. Er is een prima managementteam, klanten worden los van u keurig bediend, het bedrijf is financieel gezond, fiscaal heeft u goed voorgesorteerd. Kortom aan alles is gedacht, zo lijkt het. U heeft prima voorgesorteerd. Een jarenlange voor­bereiding is er aan vooraf gegaan.

Toch komen we in onze dagelijkse praktijk nog verschillende zaken tegen waar in de voorbereiding niet altijd aan gedacht is. Ik zal een paar voorbeelden geven:

• In sommige essentiële contracten staan zgn. ‘change of control’ clausules. Dit houdt in dat wanneer de onderneming wordt overgedragen, de leverancier goedkeuring moet geven aan de transactie, of dat het contract dan auto­matisch beëindigd wordt. Vervelend wanneer dit pas in een laat stadium bekend wordt en de koper u er op moet wijzen.

• Het kan zijn dat u uw onroerend goed vanuit privé aan uw onderneming heeft verhuurd. Vroeger was dit een veel­gebruikte en fiscaal aantrekkelijke methode. Echter door de huidige fiscale wetgeving moet u wanneer u uw bedrijf verkoopt belasting gaan betalen over de meerwaarde van dit onroerend goed. En dat terwijl u dit onroerend goed nog niet eens heeft verkocht!

• Binnen de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting heeft u een herstructurering uitgevoerd, en nu wordt een vennootschap hieruit verkocht. Ook dit kan naheffingen tot gevolg hebben. De termijn waarnaar terug­gegrepen wordt kan soms wel zes jaar zijn. Vervelend wanneer u daar nooit meer aan gedacht heeft! • U heeft in het verleden aan een bedrijfsleider enkele aandelen overgedragen om hem of haar te binden. Prima: zo profiteert hij/zij mee van de waarde­ontwikkeling binnen het bedrijf, en blijft deze optimaal betrokken. Alleen kan dit bij verkoop verstorend werken: de koper wil 100% van de aandelen kopen, dus ook die van de bedrijfsleider. Zorg dan dat deze aandelen geen beletsel gaan vormen. Een andere keer heb ik al aangegeven hoe dit geregeld kan worden door zgn. ’tag along’ en ‘drag along’ constructies. Kijk daarvoor op onze website. Tja, zomaar enkele voorbeelden. Ook de voorbereiding van de verkoop van uw onderneming is dus topsport. Besteed er veel aandacht aan. Het kan tijdens de verkoop veel ellende besparen.

Pieter van den Berg,
Managing Partner
Sophista B.V.Alkmaar
Robijnstraat 20, 1812 RB Alkmaar
Postbus 3026, 1801 GA Alkmaar
T 072 540 80 10 F 072 540 80 20
info@sophista.nl
www.sophista.nl

Sophista logo

Sophista fusies & overnames
Arcadialaan 32 CD
​1813 KN Alkmaar

072 540 80 10
info@sophista.nl
www.sophista.nl