ZaanBusiness Logo Wit

VVD Wijntje

De mousserende wijnen uit het Italiaanse gebied Franciacorta worden regelrecht vergeleken met de beste Champagnes. En dat is niet helemaal Italiaans chauvinisme. De Italianen weten namelijk allang dat hier het antwoord op de Franse bubbelgigant vandaan komt.

De wijn uit dit gebied gelegen in Lombardia (Noord Italië) wordt ook met name gemaakt van de bekende Champagne druiven Chardonnay en Pinot Noir of in dit geval liever: Pinot Nero. En daar is het niet bij gebleven, want ondertussen heeft Franciacorta de meest strenge regelgeving ter wereld op het gebied van mousserende wijn­productie. En de kwaliteit is smulwaardig! Daarbij komt dat ze (vaak) goedkoper zijn dan die van de Franse collega’s en daar wordt je als bubbel-fan natuurlijk helemaal ondubbelzinnig vrolijk van.

“Franciacorta”, ik hoor het graag elke Italiaan in zijn of haar moerstaal uit­spreken. Bij de naam alleen al krijg ik visioenen van mooie Italiaanse gerechten, mensen, pleinen, fonteinen en wijnen. Franciacorta, het klinkt toch net effe lekkerder dan de meeste van onze Hollandse provincienamen.

Maar ja, volgens de minder grote roman­tische zielen onder ons betekent de naam Franciacorta ‘klein Frankrijk’. Die naam zou het zijn geworden omdat men flink heeft gespiekt in het Champagne gebied. Waarbij de kunst van het mousserende wijn maken is afgekeken. De meeste Italianen geloven niet in deze verklaring, de meeste Fransen trouwens ook niet. De verklaring die mij veel meer aanspreekt is die die vertelt dat de naam afstamt van het Italiaanse Curta Franca, dat zoiets als ‘zonder belasting’ betekent. Te danken aan de monniken die ooit in dit gebied woonden en geen belasting hoefden te betalen. Helaas voor de beroepsbevolking van Franciacorta is meten met 2 maten daar ook geen vreemd begrip, want zij moesten gewoon de volle mep afdragen. Ook toen konden ze het niet leuker maken. Het leek allemaal een poosje geleden zo prettig, de werkende Nederlanders mochten van de verkiezingswinnaar minder belasting gaan betalen. Maar ja, het lijkt allemaal niet erg van de grond te komen en een 13e provincie genaamd Curta Franca zal er wel helemaal niet in­zitten. Dat hoeft ook niet perse hoor. Maar ik hou ze wel graag nog steeds aan minimaal 1 fijne verkiezingsbelofte: de VVD wil geen euro belasting meer heffen dan absoluut noodzakelijk. Kijk, dat geeft me nou goede moed! Ik ga er dan graag meteen vanuit de dat bubbeltax wordt afgeschaft, dames en heren in Den Haag. En misschien nog wel belangrijker, van de baan die gevreesde zoveelste accijnsverhoging op wijn! Ik hoop met heel mijn wijn hart dat ze woord houden. En als dat zo is, trakteer ik Mark Rutten graag op een glaasje Franciacorta!

Wijnkoperij de Moerbei
Kerkbuurt 9 1551 AB Westzaan
T 075 20 23 650
info@wijnkoperijdemoerbei.nl
www.wijnkoperijdemoerbei.nl