ZaanBusiness Logo Wit

Wijn-ijscombinaties

“De schaatsen zijn nog steeds niet uit het vet. En da’s om allerlei redenen voor ons Nederlanders jammer. Niet in de laatste plaats omdat het vaak dé reden is om massaal aan de gloeiwijn te gaan. Dit drankje, beter bekend als Glühwein, houdt ons lekker warm in barre tijden. De rode of witte wijn, die flink verwarmd wordt tot een graadje of zeventig boven nul, zit vol kruiden als kaneel, kruidnagel en steranijs, liefst doortrokken met citrusschillen. Een kruidige wijn dus, die je volgens traditie eigenlijk alleen hoort te drinken vlak voor kerst. 

Maar wat kan dat schelen? Het is lekker zoet en je wordt er warm van. De Hollandse winter op zijn best wat mij betreft: glijden van Koek naar Zopie en mooi op temperatuur blijven door een kruidige drank. Toch zie je echte wijnkenners zelden met een gloeiwijntje in het openbaar, dat is namelijk in druivenkringen not done. Maar waarom? Omdat het gewoon geen ‘echte’ wijn is? Regelrecht wijnsnobisme?

Volgens de connaisseurs is de enige relatie die gewenst is tussen wijn en ijs degene die voorkomt in Duitsland, waar de mooiste en weelderigste Eiswein vandaan komt. Canada mag ook, want die hebben het maken van hun ice wines tot kunst verheven. Verwar deze wijn overigens niet met Gletsjerwijn, oftewel Vins des Glaciers,: dat valt meer in de smaakcategorie Sherry.

Ik hoorde Dominee Gremdaat tijdens een wijnpresentatie eens vrolijk roepen: “Gigondas, dat is het pas”. Hij had net zo goed kunnen zeggen “IJswijn, dat moet het zijn”, want dat is in ieder geval één ding waarover de altijd twistende wijnkenners het eens zijn.

De druifjes die gebruikt worden voor het maken van deze koele nectar worden geplukt bij een temperatuur die een flink aantal graden onder nul ligt. In bevroren toestand worden ze bij het schijnsel der maan van hun stokken geplukt. Voorzichtig perst de ijswijnboer het bevroren water uit de suikerrijke vruchtjes. Het lijkt wel een midwintersprookje, heel bijzonder om eens van dichtbij mee te maken.

Het produceren van ijswijn is geen makkelijk proces: de opbrengsten zijn laag en het risico op een mislukte oogst groot. Daarom staat de prijs van dit soort wijnen vaak in verhouding tot de potentiële mazzel van de wijnmaker. Hoewel het natuurlijk niet alleen maar een kwestie van puur natuur en een beetje geluk is: de hand van de ijsmeester wil ook wat! Maar dat is ons in Nederland niet vreemd deze dagen…giet t ooit nog oan of niet….

IJswijn is het dus. Nog nooit geproefd? Meteen doen! Of beter nog: ga een keer op nachtelijk avontuur, zelf de diepvriesdruiven plukken en ter plekke proeven. Wees niet bang voor bevroren vingers en de extreme kou, want meestal zet de ijswijnboer in de wijngaard een dampende pan Glühwein klaar voor de plukkers. Blijft toch een goede combinatie… wijn en ijs!

Corria

Wijnkoperij de Moerbei
Kerkbuurt 9 1551 AB Westzaan
T 075 20 23 650
info@wijnkoperijdemoerbei.nl
www.wijnkoperijdemoerbei.nl